Blatter: 'Ik ben geen kandidaat, ik ben president'

Reacties

Nadat de afgelopen weken toch weer enige onduidelijkheid was ontstaan over zijn positie, heeft Sepp Blatter zaterdag in gesprek met de Zwitserse krant Walliser Bote aan alle onrust een einde gemaakt: hij is bij het nog in te lassen congres om de nieuwe FIFA-voorzitter te kiezen géén kandidaat.

Blatter: 'Ik ben geen kandidaat, ik ben president'

Blatter zei eerder deze week nog dat hij niet was teruggetreden maar slechts zijn mandaat beschikbaar had gesteld, toen hij vier dagen na zijn herverkiezing als baas van de wereldvoetbalbond alweer bekendmaakte plaats te willen maken voor een nieuwe president. De Zwitser had niet de bedoeling om onrust te creëren, hij wilde slechts duiden dat hij nog altijd in functie is zolang het buitengewone congres nog niet heeft plaatsgevonden.

'Ik ben geen kandidaat, ik ben de president', vertelde Blatter nu. 'Ik wil de FIFA overdragen in goede conditie. Ik zal tot mijn laatste werkdag al mijn kracht en inspiratie gebruiken om dit schip terug te brengen naar een veilige haven.' De 79-jarige Zwitser voegde eraan toe dat hij niet verwacht dat de verkiezing al in december zal plaatsvinden, maar begin 2016. Vier maanden voor aanvang van het congres moeten alle kandidaten hun deelname kenbaar hebben gemaakt.

Bevrijding
Opmerkelijk genoeg vertelde Blatter dat zijn beslissing om ermee te stoppen voor hem voelde als 'een bevrijding.' Ruim drie weken terug, toen hij onverwachts bekendmaakte zijn vijfde termijn niet af te maken, zei de FIFA-preses al dat hij zich niet gesteund voelde vanuit de hele voetbalwereld. De beerput die de FBI vlak voor zijn herverkiezing opende, naar aanleiding van het onderzoek naar de massale corruptie binnen de wereldvoetbalbond, zal daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen.

Desondanks schemerde toch weer door dat Blatter zich verkiesbaar zou stellen als er geen geschikte opvolger beschikbaar zou zijn. Dat is dus zeker niet het geval. Diverse prominenten hebben zich al opgeworpen potentiële opvolger: de oud-voetballers Diego Maradona, Zico en David Ginola en Musa Bility, voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond. Prins Ali, Blatters oude tegenstrever, is officieel nog geen kandidaat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.