'Blatter zoekt alvast toenadering tot topadvocaat'

Reacties

Hoewel Sepp Blatter formeel nog nergens van beschuldigd is, heeft de 79-jarige FIFA-baas zich alvast ingedekt. Volgens persbureau Reuters heeft de Zwitserse voorzitter van de wereldvoetbalbond een advocaat in de arm genomen. En niet zomaar één.

'Blatter zoekt alvast toenadering tot topadvocaat'

Blatter zou zich hebben gewend tot de bekende Amerikaanse advocaat Richard Cullen. Met het zoeken van dat contact zou de FIFA-preses al vooruitlopen op wat mogelijk komen gaat.

Er loopt immers een onderzoek van de Amerikaanse justitie naar de wanordelijkheden bij de FIFA, waar volgens de bewijzen van de FBI sinds 1991 sprake is van stelselmatige corruptie en omkoping. Diverse officials werden al opgepakt, maar Blatter is tot op heden de dans ontsprongen.

Tegelijkertijd met het FBI-onderzoek loopt er een Zwitserse zoektocht. Daarbij wordt gekeken naar omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. In een later stadium hebben ook de Amerikanen die toewijzingen meegenomen in hun onderzoek.

Ondanks de opengetrokken FIFA-beerput ging Blatter wel voor zijn vijfde termijn als voorzitter. Vervolgens werd hij ook herkozen, maar maakte hij vier dagen later alsnog zijn afscheid bekend. Aansluitend kondigde de Zwitser aan de grootscheepse hervormingen bij de wereldvoetbalbond zelf te gaan leiden. De verwachting is dat op 16 december een opvolger wordt gekozen, al moet die datum nog worden vastgesteld.

Overigens zou ook Blatters rechterhand, secretaris-generaal Jérôme Valcke, al een topadvocaat hebben ingehuurd. Hij zou zijn heil zoeken bij Barry Berke. Valcke werd evenmin formeel beschuldigd van omkoping, maar was wel de vermeende hoofdrolspeler in een corruptiezaak waarbij hij negen miljoen euro zou hebben overgemaakt naar voormalig FIFA-official Jack Warner. Die zou in ruil daarvoor op Zuid-Afrika hebben gestemd als organisator van het WK van 2010.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.