Blazer al sinds 2011 informant van de FBI

Reacties

De FBI heeft maandagavond gehoor gegeven aan het verzoek van een Amerikaanse rechter om de plea agreement met kroongetuige Chuck Blazer openbaar te maken. Enkele vooraanstaande media in de Verenigde Staten hadden daarom gevraagd.

Blazer al sinds 2011 informant van de FBI

Uit de negentien pagina's tellende overeenkomst tussen Blazer en de FBI, die dateert van november 2013, blijkt dat Blazer al vanaf december 2011 informatie doorspeelde aan de federale justitie van de VS. In ruil voor zijn rol als informant ontsnapt de zeventigjarige Amerikaan aan een zware gevangenisstraf.

Die zou het voormalige lid van uit uitvoerend comité van de FIFA (tussen 1997 en 2013) aanvankelijk krijgen, omdat hij bekende zich schuldig te hebben gemaakt aan tien misdrijven, waaronder omkoping, het witwassen van geld en belastingontduiking. De schuldbekentenis van Blazer werd eerder al openbaar, een dag nadat Sepp Blatter zijn aftreden als FIFA-voorzitter had aangekondigd.

Door de medewerking van de de voormalige secretaris-generaal van de CONCACAF, die in totaal 20,6 miljoen dollar (!) incasseerde, is inmiddels bekend dat FIFA-officials in verband met de toewijzing van de WK's van 1998 en 2010 grote sommen smeergeld aannamen. Volgens Blazer waren dergelijke gebruiken gemeengoed binnen de FIFA sinds begin jaren negentig.

Nobel
Het publiekelijk worden van alle schandalen rondom de wereldvoetbalbond heeft ervoor gezorgd dat na Interpol, tot voor kort partner in de strijd tegen matchfixing, ook het Nobel Vredescentrum de banden met de FIFA verbreekt. Sinds 2013 steunde de corrupte organisatie van Blatter 'de handdruk voor de vrede', bedacht door de Noorse vredesorganisatie en de voetbalbond van Noorwegen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.