FIFA-mol Blazer erkent corruptie bij WK's 1998 en 2010

Reacties

Kroongetuige Chuck Blazer trekt de FIFA-beerput nog wat verder open. De zeventigjarige Amerikaan erkent zich, samen met andere leden van het uitvoerend comité, in de afgelopen twintig jaar schuldig te hebben gemaakt aan het ontvangen steekpenningen en smeergeld rondom de toewijzing van diverse toernooien.

FIFA-mol Blazer erkent corruptie bij WK's 1998 en 2010

Volgens de Amerikaan, die in een eerder stadium al een schuldbekentenis heeft afgelegd en tussen 1996 en 2013 lid was van het uitvoerend comité, is bij de FIFA jaren geleden al besloten om aanbiedingen met steekpenningen en smeergeld te accepteren.

'Ik heb net als andere leden van het uitvoerend comité binnen de FIFA steekpenningen aangenomen tijdens de toewijzing van Zuid-Afrika als gastland voor het WK 2010', laat hij weten in een veertig pagina's tellende getuigeverklaring, gepubliceerd door het Amerikaanse Ministerie van Justitie.

En daar blijft het niet bij. Hij nam ook smeergeld en steekpenningen aan voor onder meer de uitzendrechten van de Gold Cup-toernooien tussen 1996 en 2003. 'En rond 1992 hebben we smeergeld ontvangen voor de toewijzing het WK 1998 (dat in Frankrijk plaatshad, red.)', aldus Blazer. Het betalings- en telefoonverkeer kwam vanuit de Verenigde Staten. 'Betaling werden gedaan op het JFK-vliegveld middels een cheque.'

Daarmee neemt het aantal verdachte WK's toe. De eindtoernooien van 2018 en 2022, toegekend aan Rusland en Qatar, zijn dat al langer. Woensdag werd bekend dat de FBI ook onderzoek doet naar die twee mondiale eindronden, die de Zwitserse justitie op verzoek van de FIFA al sinds november onder de loep neemt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.