Benfica jaagt op eerherstel tegen AZ

Reacties

Voetbal International volgt de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond om 21.05 uur moet AZ in de Europa League-return op bezoek bij Benfica een plaats bij de laatste vier zien af te dwingen. Het eerste duel werd door de Portugezen met 1-0 gewonnen.

Benfica jaagt op eerherstel tegen AZ

AZ

In tegenstelling tot Benfica kende AZ wederom een moeizame generale in aanloop naar de kwartfinale in de Europa League. Voorafgaand aan de eerste wedstrijd tegen de Portugezen kwamen de Alkmaarders niet verder dan een gelijkspel tegen SC Cambuur (0-0). Ook een week later is een remise het eindresulaat, dit keer tegen hekkensluiter Roda JC Kerkrade (2-2). Toch acht trainer Dick Advocaat zijn ploeg niet kansloos in de return tegen de Europese grootmacht.

Kijkend naar de statistieken van Benfica in eigen huis is de kans van slagen niet erg groot. In de competitie (W11, G2), Champions League (W2, G1) en de Europa League (W1, G1) verloor Benfica niet één keer in Estádio da Luz. Wil AZ een kans maken moet de ploeg Advocaat minimaal één keer scoren in Lissabon en moet defensie in dat geval de nul houden. Een lastige opgave. AZ scoorde uit de elf voorgaande Europa League-wedstrijden elf keer, één meer dan de tegenstander van donderdagavond. Echter, Benfica (na de winterstop ingestroomd vanuit de Champions League) had daar slechts vijf duels voor nodig.

Mocht AZ er toch in slagen om Benfica uit te schakelen is dat goed nieuws voor de UEFA-Coëfficiëntenlijst. Dankzij het bereiken van de kwartfinale in de Europa League vergrootten de Alkmaarders de voorsprong van nummer acht Nederland op nummer negen Oekraïne, dat in deze fase geen deelnemers meer heeft in zowel de Champions League als de Europa League, opnieuw met een kleine marge. Om de voorsprong op Oekraïne ook volgend seizoen te houden is een plaats bij de laatste vier nodig.

Benfica

Met Benfica ontmoet AZ de 32-voudig kampioen van Portugal en een tweevoudig winnaar van de Europa Cup 1. Benfica wint de laatste periode de ene na de andere wedstrijd en stevent dit seizoen soeverein af op zijn 33ste kampioenschap. De formatie van trainer Jorge Jesus staat, met nog vier competitiewedstrijden voor de boeg, zes punten los op aartsrivaal Sporting Lissabon en liefst vijftien op regerend kampioen FC Porto, een andere kwartfinalist in de Europa League.

Europees succes zou het tot dusver ijzersterke seizoen - slechts vier nederlagen in alle competities - pas echt afmaken. Zeker gezien het overlijden van Eusébio op 6 januari dit jaar. Begin jaren zestig vestigden De Adelaren zich dankzij de sierlijke aanvaller Eusébio aan de top van het Europese voetbal. Benfica won in 1961 en 1962 de Europa Cup I en was de eerste club die de hiërarchie van het tot dan toe oppermachtige Real Madrid doorbrak in het Europa Cup I-toernooi. 

Het succes van toen kreeg in de veertig jaar erna echter geen vervolg. Benfica verloor sindsdien liefst zeven Europese finales, waarvan de eindstrijd in De Arena van vorig jaar tegen Chelsea (2-1) de laatste is. Het winnen van de Europa League zou het ultieme eerbetoon zijn aan Eusébio.

Benfica is in ieder geval bezig aan een zeer sterke reeks in de Portugese competitie én de Europa League. De laatste negencompetitieduels werden gewonnen met slechts twee tegentreffers. In de Europa League speelde Benfica in eigen huis gelijk tegen Tottenham Hotspur en werden de overige vier duels gewonnen. Een mooi moyenne in aanloop naar de return tegen de nummer zeven van de Nederlandse Eredivisie.

Onderlinge historie

De recente prestaties van AZ en andere Nederlandse clubs tegen Benfica bieden de Alkmaarders weinig voor een plaats bij de laatste vier in de Europa League. AZ overkwam wat de meeste Nederlandse clubs in Europees verband is overkomen: goed voetballen, domineren, maar uiteindelijk wel verliezen. Nederlandse clubs zijn al tien Europese wedstrijden op rij zonder overwinning tegen Benfica. PSV was de laatste Nederlandse vereniging die won van de club uit Lissabon. Dat was in de finale van de Europa Cup 1 in 1988, toen de Brabanders na strafschoppen (5-4) aan het langste eind trokken.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
16/08/2011 FC Twente - Benfica 2-2 Voorronde Champions League
24/08/2011 Benfica - FC Twente 3-2 Voorronde Champions League
07/04/2011 Benfica - PSV 4-1 Kwartfinale Europa League
14/04/2011 PSV - Benfica 2-2 Kwartfinale Europa League
03/04/2014 AZ - Benfica 0-1 Kwartfinale Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.