Veerkracht bezorgt Roda JC slechts punt tegen AZ

Roda JC Kerkrade kende een pijnlijk duel met AZ. De Limburgers waren sterker, kregen kansen, maar kwamen in eigen huis niet verder dan 2-2.

Het is twee voor twaalf in Kerkrade. Directe concurrent NEC pakte zaterdag een punt tegen SC Cambuur en dus blijft de achterstand van Roda van drie punten op de nummer zeventien van de competitie intact. En dat terwijl de ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson zo voortvarend begon.

Roda JC was sterker, kreeg diverse kansen, maar verzilverde er maar één. In de 25ste minuut opende Berry Powel met zijn eerste treffer in het shirt van de Limburgers de score. De lange spits knikte binnen uit de hoekschop. Na de treffer van Powel bleef Roda JC druk zetten en was het de ploeg alleen te verwijten dat de score niet verder werd opgevoerd.

Des te wranger was de gelijkmaker van Markus Henriksen enkele minuten voor de rust. De middenvelder, die op de plek speelde van de geblesseerde Nemanja Gudelj, schoot raak na de pass van Aron Jóhannsson. Daar bleef het niet bij, want Jóhannsson bezorgde AZ na een uur zelfs de voorsprong: 1-2.

Gelijkmaker
Behalve goed spel toonde Roda ook veerkracht. Tien minuten na de treffer van de Amerikaanse international knalde Guus Hupperts de gelijkmaker binnen (2-2). AZ, dat slechts vijf punten uit de voorgaande negen uitwedstrijden haalde, speelde daarna teruggetrokken en kende enkele hachelijk momenten. Met name Hupperts was dicht bij het winnende doelpunt, maar de vleugelspeler faalde oog-in-oog met doelman Esteban. Ook AZ kreeg nog een grote kans een treffer, maar Jóhannsson schoot van dichtbij over.

Treffers vielen er niet meer. Ook niet na de rode kaart van Guy Ramos, alweer zijn vijfde in de Eredivisie. De verdediger van Roda deelde een tik uit aan Esteban en werd tien minuten voor tijd weggestuurd door scheidsrechter Eric Braamhaar. Daarmee is Roda JC recordhouder met in totaal 93 rode kaarten in de eredivisie.

AZ kende een matige generale in aanloop naar de Europa League-return tegen Benfica. In de kwartfinale moet AZ een 1-0 achterstand goed zien te maken in Lissabon. Roda JC blijft hekkensluiter.