Zwolle laat in slotfase winst tegen Groningen glippen

PEC Zwolle heeft in de slotfase de eerste overwinning van het seizoen uit handen gegeven. FC Groningen kwam door treffers van Género Zeefuik en Michael de Leeuw in de laatste zeven minuten nog langszij: 1-2.

Zwolle kwam halverwege de eerste helft op voorsprong. Een op het oog ongevaarlijk schot van Youness Mokhtar, die vanaf zijn positie dicht bij de zijlijn maar eens besloot het erop te wagen, resulteerde na 22 minuten in de eerste treffer. De bal stuitte recht op Luciano af, maar die liet het schot toch door zijn handen het doel in glippen.

De goal bracht leven in de wedstrijd, die tot dan toe geen enkel noemenswaardige doelpoging had gezien. Zwolle ging aan het eind van de eerste helft steeds nadrukkelijker op zoek naar een tweede treffer en zorgde enkele malen voor chaos in de onzeker ogende verdediging van Groningen.

Bij een schot van afstand en een vrije trap van Bart van Hintum toonde Luciano zich weer wel betrouwbaar. Bij het dode spelmoment ontsnapte Groningen desondanks aan de 2-0, omdat aanvaller Denni Avdic de rebound vergat binnen te tikken.

Groningen-trainer Robert Maaskant bracht na de onderbreking Maikel Kieftenbeld en David Texeira in het veld. Zijn ploeg was niet zo onmachtig als in het eerste bedrijf, maar kreeg lang geen echte kansen.

Toch kwam de Trots van het Noorden in de slotfase nog langszij, toen Virgil van Dijk vrij kon aanleggen. De verdediger miste het doel, maar raakte wel de heup van de tot dan toe ongevaarlijke Género Zeefuik, waardoor de bal alsnog in het Zwolse doel verdween.

Vier minuten later profiteerde Michael de Leeuw van een fout van keeper Leon ter Wielen, die bij een voorzet van Kieftenbeld volledig mistastte. Eerder greep Ter Wielen ook al niet goed in bij een doelpoging van David Texeira, die echter nog ternauwernood van de doellijn werd gehaald.

Zodoende boekte Groningen (zeven punten uit zes duels nu) zijn tweede zege van dit seizoen. Zwolle blijft door de nederlaag op twee punten staan. Foto: VI Images