Zwitserland door na knotsgekke slotfase tegen Costa Rica

Reacties

Zwitserland heeft woensdagavond met 2-2 gelijkgespeeld tegen het al uitgeschakelde Costa Rica en eindigt achter Brazilië als tweede in Groep E. De ploeg treft dinsdag de verrassende Groep F-winnaar Zweden in de achtste finales.

Zwitserland door na knotsgekke slotfase tegen Costa Rica

De Zwitsers wisten dat ze aan een punt voldoende hadden om zich te kwalificeren voor de achtste finale, maar namen vanaf de aftrap het initiatief. Waar het balbezit in het eerste half uur voor de Zwitsers was, waren de kansen voor de tegenstander. Voorafgaand aan deze wedstrijd was Costa Rica het enige land dat nog niet had gescoord tijdens dit WK en daar wilde de ploeg van bondscoach Óscar Ramírez snel een einde aan maken.

Het eerste gevaarlijke schot kwam van Joel Campbell en werd gekeerd door Yann Sommer. De doelman moest zich een aantal seconden later opnieuw strekken, toen hij een kopbal van Celso Borges tegen de paal wist te drukken. Daarmee was de Costa Ricaanse storm nog niet gaan liggen. Daniel Colindres legde niet veel later aan voor een afstandschot. De indrukwekkende poging vloog over de doelman heen, maar via de onderkant van de lat keerde de bal terug het veld in. De Zwitsers waren wakker geschud.

Cristian Gamboa lanceert Breel Embolo.
Cristian Gamboa lanceert Breel Embolo.

Aan de andere kant had Real Madrid-keeper Keylor Navas weinig te doen, maar bij het eerste echte gevaar was het wel meteen raak. Een voorzet van de opgestoomde Stephan Lichtsteiner werd door Breel Embolo teruggekopt naar de vrijstaande Blerim Dzemaili, die de score opende met een kiezelhard schot: 1-0. De opluchting was van de gezichten af te lezen, mede omdat Brazilië op dat moment nog niet had gescoord tegen Servië en daarmee maar een doelpunt van uitschakeling verwijderd was.

De tweede helft werd door Costa Rica aangegrepen om in ieder geval eervol ten onder te gaan. De eerste grote kans na de onderbreking was voor Campbell, die leek te schrikken van de mogelijkheid en naast schoot. De eeuwige belofte kon niet veel later revanche nemen voor deze misser. Hij legde een corner panklaar op het hoofd van Kendall Waston, die met zijn geblondeerde coupe de bal in de verre hoek knikte: 1-1.

Doelpuntenmaker Waston door het dolle heen.
Doelpuntenmaker Waston door het dolle heen.

Na de gelijkmaker en de 2-0 tussenstand op het andere veld, wisten de Zwitsers dat ze niet alles op alles hoefden te zetten voor de drie punten. Een hard afstandschot van Borges en een kopbal op de kruising van invaller Josip Drmić (Zwitserland) kreeg het publiek nog op de banken, maar de wedstrijd leek op een gelijkspel te eindigen. Een hectische slotfase volgde, waarin twee invallers van Zwitserland de ploeg weer op voorsprong brachten (voorzet Denis Zakaria, schot Drmić) en Costa Rica in de slotminuut een strafschop kreeg na een overtreding, maar die beslissing teruggedraaid zag worden door de VAR vanwege een buitenspelsituatie.

Nog geen minuut later kreeg het verbouwereerde Costa Rica alsnog een penalty, toen Campbell na een lichte overtreding gretig naar de grond ging. Voormalig FC Twente- en PSV-speler Bryan Ruiz, tot dat moment onzichtbaar, ging achter de bal staan en schoot de bal via de lat en het achterhoofd van Sommer raak: 2-2.

Met deze uitslag na een knotsgekke slotfase verlaat Costa Rica met opgeheven hoofd het toernooi in Rusland. Net als vier jaar geleden overleven de Zwitsers de groepsfase. In 2014 beet de ploeg zijn tanden in de tweede ronde stuk op Argentinië. In de volgende ronde moeten de Zwitsers het tegen Zweden doen zonder de verdedigers Lichtsteiner en Fabian Schär, die vanwege hun gele kaarten tegen Costa Rica geschorst zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.