Brazilië pakt groepswinst en stuurt Servië naar huis

Brazilië heeft zich woensdagavond niet à la Duitsland te kijk laten zetten in de eerste ronde van het WK. De Goddelijke Kanaries versloegen Servië in Moskou met 2-0 en maken zich op voor een achtstefinaleduel met Mexico. Voor Servië is het doek gevallen.

Na het 1-1 gelijkspel tegen Zwitserland en een 2-0 overwinning op Costa Rica wist Brazilië dat een remise zou volstaan om de eerste ronde te overleven en zo het lot van Duitsland te ontlopen. Servië startte het afsluitende pouleduel in de wetenschap dat waarschijnlijk alleen een overwinning zou volstaan om de knock-outfase te bereiken, tenzij Costa Rica in de andere wedstrijd zou stunten tegen Zwitserland.

De opstelling van Brazilië was identiek aan die van het duel met Costa Rica, bij Servië startte kersvers Ajacied Dusan Tadic opnieuw in de basis. De Seleçao nam snel het heft in handen en probeerde Servië vast te zetten. Kansen leverde dit overwicht aanvankelijk niet op, ook omdat het ritme van Brazilië even werd onderbroken doordat Marcelo in de negende minuut een blessure opliep. De aangeslagen linksback werd vervangen door Filipe Luís. De ernst van de kwetsuur is nog onduidelijk.

Na een lange fase van aftasten voerde Brazilië halverwege de eerste helft de druk op. Neymar zag een inzet worden gekeerd door keeper Vladimir Stojkovic en ook Gabriel Jesus stichtte gevaar. De 1-0 van Paulinho kwam dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. De middenvelder verraste de Servische defensie met een loopactie en passeerde de uit zijn doel gekomen Stojkovic. De zeer fraaie assist kwam van de voet van Philippe Coutinho, die dit toernooi al zo belangrijk is geweest voor de vijfvoudige wereldkampioen. In zijn laatste achttien interlands was Paulinho overigens goed voor liefst acht doelpunten.

Servië zette daar nauwelijks iets tegenover. De Braziliaanse verdedigers sneden de routes richting Aleksandar Mitrovic vakkundig af en zetten telkens vroeg druk bij Servisch balbezit, met vaak balverlies tot gevolg. Mede door de tussenstand bij Zwitserland - Costa Rica (1-0) zochten de Servische spelers de kleedkamer op in het besef dat na rust minimaal twee keer moest worden gescoord om de tweede ronde te bereiken.

Sinds 1970 overleefde Brazilië altijd de eerste ronde op een WK.

Tadic had Brazilië zeven minuten na de hervatting bij een uitbraak pijn kunnen doen, maar de aanvaller werd niet goed aangespeeld waardoor een serieuze doelpoging uitbleef. De grootste kans was echter voor Mitrovic. De aanvaller leek met zijn hoofd voor de 1-1 te zorgen bij een rebound, maar zag zijn poging worden gekeerd door Thiago Silva; doelman Alisson was op dat moment al geklopt. Het was even later wél Alisson die Mitrovic van scoren weerhield. Deze keer kopte de aanvaller recht in de handen van de keeper.

Halverwege de tweede helft toonde Thiago Silva ook aanvallend zijn waarde door knap voor zijn man te komen en raak te koppen uit een hoekschop. Het bleek de doodsteek voor Servië. Brazilië heroverde de controle die het voor de 2-0 even was verloren en speelde de wedstrijd rustig uit. Neymar ging nog op jacht naar een persoonlijk succesje, maar had het geluk niet aan zijn zijde.

Groepswinnaar Brazilië vervolgt het toernooi maandag met een achtste finale tegen Mexico. Servië kan toewerken naar de eerste editie van de Nations League. Zwitserland eindigde als tweede in deze poule.