Zwalkend Arsenal is transferkoning, Premier League extreem dominant

Reacties

Arsenal heeft gedurende de voorbije transferwindow de meeste uitgaven aan aankopen gedaan. De toptien wordt gedomineerd door Premier League-clubs.

Zwalkend Arsenal is transferkoning, Premier League extreem dominant

The Gunners, die met drie nederlagen weinig overtuigend zijn begonnen aan de competitie, spendeerden circa 165 miljoen euro aan de komst van Ben White, Martin Ødegaard, Aaron Ramsdale, Takehiro Tomiyasu, Albert Sambi Lokonga en Nuno Tavares.

Daarmee blijft Arsenal de titelkandidaten uit Manchester voor. United gaf 140 miljoen euro uit aan nieuwe spelers, het saldo bij City bedroeg 127,5 miljoen euro. De cijfers zijn afkomstig van Transfermarkt.de en Sky Sports. Vanwege allerlei afspraken rond bonussen en doorverkooppercentages zijn veel transfersommen niet exact vast te stellen, maar de lijst schetst minimaal een goed beeld van de clubs die het meest actief waren.

Weinig verrassend is in elk geval dat er veel Premier League-clubs in de bovenste regionen staan. Ook Chelsea, Aston Villa (dat moest handelen na het vertrek van Jack Grealish naar Manchester City) en Crystal Palace bevinden zich in de toptien. Dat geldt ook voor Paris Saint-Germain, dat echter vooral goede zaken deed met het transfervrij inlijven van spelers, met Lionel Messi als boegbeeld.

De meest bedrijvige clubs:

Club Uitgaven
Arsenal 165,6 miljoen euro
Manchester United 140 miljoen euro
Manchester City 127,5 miljoen euro
Chelsea 120 miljoen euro
RB Leipzig 107,6 miljoen euro
Aston Villa 105,6 miljoen euro
AS Roma 97,8 miljoen euro
Paris Saint-Germain 83 miljoen euro
Stade Rennes 79,5 miljoen euro
Crystal Palace 73,4 miljoen euro

Uit cijfers van Deloitte blijkt dat het transfersaldo van de Premier League-clubs is uitgekomen op 652 miljoen euro negatief. Bij La Liga, de Serie A en de Ligue 1 zijn die bedragen respectievelijk 64 miljoen euro negatief, 58 miljoen euro negatief en 17 miljoen euro negatief.

De Premier League-clubs spendeerden 1,28 miljard euro aan aankopen, elf procent minder dan vorig seizoen, toen er 1,51 miljard euro werd uitgegeven. Dat was al een achteruitgang van negen procent ten opzichte van 2019.

'Het was een opzienbarende transferwindow. Clubrecords zijn verbeterd, topspelers hebben een nieuwe club - inclusief de twee grootste spelers van deze generatie - en Premier League-clubs hebben voor de zesde zomer op rij meer dan één miljard pond aan transfers uitgegeven', zegt Dan Jones van Deloitte tegen de BBC. 'Waarschijnlijk is het opvallendste dat dat allemaal is gebeurd, terwijl er in het algemeen minder is uitgegeven.'

VI's Tom Knipping stond onlangs op VI PRO al uitgebreid stil bij enkele transfertrends:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.