Zwak Ajax sleept in extra tijd zege uit het vuur bij Cambuur

Ajax is in Leeuwarden door het oog van de naald gekropen. De Amsterdammers maakten in de extra tijd pas het winnende doelpunt: 2-1.

Zwak Ajax sleept in extra tijd zege uit het vuur bij Cambuur

Ajax-trainer Frank de Boer besloot zijn elftal ten opzichte van het midweekse duel met AC Milan (0-0) flink aan te passen. Joël Veltman keerde terug van een (Europese) schorsing, terwijl Ruben Ligeon als linksback begon. Hierdoor schoof Daley Blind – die zijn honderdste Eredivisie-duel speelde - weer door naar het middenveld. In de voorhoede gunde De Boer een kans aan Kolbeinn Sigthórsson en Lucas Andersen.

Op het kunstgras in Leeuwarden maakte het aangepaste Ajax geen moment indruk. De Amsterdammers waren bijzonder slordig in balbezit, waardoor Cambuur het gevoel kreeg dat er iets te halen was. Het enige schot dat Ajax in de eerste helft loste, leverde echter direct een doelpunt op. Lasse Schöne rondde een voorzet van Davy Klaassen (foto rechts) koelbloedig af.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Beide elftallen waren onrustig in balbezit, waardoor er weinig gevaar gesticht werd voor beide doelen. Een slotoffensief van Cambuur leverde uiteindelijk de gelijkmaker op. Ajax-doelman Jasper Cillessen kon nog redding brengen op een kopbal van Ramon Leeuwin, maar toen Michiel Hemmen een voorzet van Mohamed El Makrini afrondde, was hij kansloos.

De gelijkmaker leek Ajax wakker te schudden en de Amsterdammers toonden in de slotfase meer drang naar voren. Een tweede gele – en dus rode – kaart voor Marcel Ritzmaier hielp Ajax in de extra tijd in het zadel. Klaassen maakte uit een rebound in de 92ste minuut na een hoekschop alsnog de winnende goal. De twintigjare middenvelder was daarmee in vier Eredivisie-duels op rij trefzeker. Met zeven doelpunten is hij bovendien clubtopscorer van Ajax in de competitie.

Het doelpunt van Cambuur maakte een einde aan een reeks van vier Eredivisieduels waarin Ajax geen goal incasseerde. Wel bleven de Amsterdammers ongeslagen op kunstgras. De ploeg speelde veertien keer op een artificiële mat en verloor nog nooit (W12, G2). Door de zege klimt Ajax naar de eerste plaats in de Eredivisie. Als Vitesse zondagmiddag thuis afrekent met NAC Breda, passeren de Arnhemmers Ajax weer. Cambuur blijft zeventiende staan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen