Zuid-Afrika en Mexico delen punten in openingsduel

Het nationale elftal van Zuid-Afrika heeft de openingswedstrijd van het WK 2010 niet winnend af kunnen sluiten. De ploeg van bondscoach Carlos Alberto Parreira kwam in het Scoccer City Stadium tegen Mexico weliswaar op 1-0, maar zag Rafael Márquez twaalf minuten voor tijd de gelijkmaker binnenschieten.

Zuid-Afrika en Mexico delen punten in openingsduel

Met het gelijke spel hield Zuid-Afrika een traditie in ere. Nog nooit verloor het gastland de openingswedstrijd. Siphiwe Tshabalala (foto) leek met zijn fraaie openingstreffer de held van het gastland te worden, maar tot ontzetting van het thuispubliek kwam Mexico langszij.

Mexico beleefde een vliegende start. Giovani dos Santos kreeg het uitverkochte stadion na twee minuten nagenoeg stil. De aanvaller van Galatasaray was dichtbij het openingsdoelpunt nadat de Zuid-Afrikaanse keeper Itumeleng Khune een voorzet moest loslaten. Tot opluchting van de ruim 90.000 toeschouwers bleef Bafana Bafana echter een vroege achterstand bespaard. <br /><br /> Ondanks de uitzinnige fans op de tribune en het constante gebrom van de vuvuzela's bleef Mexico in de openingsfase aandringen. Nadat Efraín Juárez namens Mexico de eerste gele kaart van het toernooi op zijn naam kreeg, was collega Giovani opnieuw gevaarlijk. Een hard schot met zijn linkerbeen ging maar rakelings over.

De grootste kans uit het eerste bedrijf was voor Guillermo Franco. De aanvaller werd middels een fraaie steekpass bereikt door Juárez, maar zag Khune op atletische wijze redding brengen. Omdat een doelpunt van Carlos Vela terecht werd afgekeurd, gingen de ploegen doelpuntloos rusten.

Na de onderbreking kwam er na een kleine tien minuten spelen een einde aan het voorzichtige aftasten van beide ploegen. Tshabalala werd de diepte ingestuurd. De middenvelder van Kaizer Chiefs twijfelde geen moment, schoot de bal tegendraads met zijn linkerbeen snoeihard in de kruising (foto) en veroorzaakte een vreugde-explosie op de tribune. De onzekere doelman Oscar Pérez bleek volstrekt kansloos.

Na de tegentreffer was Mexico even het spoor bijster. Teko Modise kreeg twee keer de kans om het duel vroegtijdig te beslissen – bij zijn tweede poging werd hij in het zestienmetergebied flink gehinderd door Francisco 'Maza' Rodriguez (PSV) – maar verzuimde Zuid-Afrika in veilige haven te schieten.

Twaalf minuten voor tijd was de organisatie bij Zuid-Afrika even ver te zoeken. Een afgeslagen bal werd opnieuw in het zestienmetergebied van de thuisploeg gebracht, waar liefst drie Mexicanen waren blijven staan en slechts één verdediger de defensieve post bewaakte. Márquez was een van de vrijstaande mensen. De verdediger kon compleet ongehinderd Khune in de korte hoek passeren.

Na de gelijkmaker rook Mexico bloed. De ploeg van bondscoach Javier Aguirre drong nog wel aan, maar mocht uiteindelijk blij zijn met een puntendeling. Katlego Mphela raakte vlak voor het einde van de reguliere speeltijd de paal.

Vanavond treffen in dezelfde poule Uruguay en Frankrijk elkaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen