Zorgen voor Leicester en Everton onverminderd groot na degradatiekraker

De degradatiekraker tussen Leicester City en Everton heeft maandag geen winnaar opgeleverd. Aan de wedstrijd waarin de druk voelbaar was, hielden beide teams uiteindelijk een punt over. Daardoor blijft de degradatiestress onverminderd groot.

Leicester City
2 - 2
Everton
Everton

De druk voor de wedstrijd in het King Power Stadium was gigantisch. Het was immers een duel tussen de nummer achttien en nummer negentien van de Premier League, terwijl de achterstand op Leeds United en Nottingham Forest minimaal was. De winnaar zou handhaving helemaal in eigen hand krijgen, terwijl de verliezer meer dan ooit zou moeten vrezen voor degradatie. Maar een winnaar kwam er niet.

Dat de druk erop stond, was te merken tijdens de wedstrijd. De eerste helft stond bol van de hoogtepunten, te beginnen met de voorsprong die Everton na een kwartier nam. The Toffees kregen een strafschop na een overtreding van Wout Faes op Dominic Calvert-Lewin. Michael Oliver wees naar de stip en Calvert-Lewin schoot zelf raak voor 0-1. Daarvoor liet Alex Iwobi juist nog een kans liggen voor Everton; hij stuitte op keeper Daniel Iversen.

Het antwoord van Leicester volgde halverwege de eerste helft. Na een vrije trap van James Maddison kopte Harvey Barnes de bal terug. Via Faes kwam de bal bij verdediger Caglar Söyüncü, die al glijdend en via de vingertoppen van keeper Jordan Pickford de 1-1 binnenschoot. Het feest van Leicester was helemaal compleet toen Jamie Vardy even later voor 2-1 zorgde. De spits reageerde op een dieptepass van Maddison, omspeelde Pickford en rondde af. Voor de 36-jarige aanvaller was het een welkome opsteker. Voor Vardy was het immers pas zijn derde competitiegoal van het seizoen.

Richting de rust gebeurde er nog genoeg. Calvert-Lewin liet een gigantische kans liggen en Vardy raakte de lat, terwijl Everton-verdediger Seamus Coleman per brancard van het veld moest na het oplopen van een blessure. Door dat moment duurde de extra tijd langer en in die verlenging van de eerste helft kreeg Leicester een strafschop na hands van Michael Keane. Maddison schoot vanaf elf meter echter door het midden en doordat Pickford bleef staan, keerde de doelman de inzet.

De misser van Maddison bleek extra pijnlijk doordat Everton in de tweede helft al snel langszij kwam. Iwobi vuurde raak na doorkoppen van Calvert-Lewin en zo waren beide ploegen weer in evenwicht. Het meeste spektakel zat wel duidelijk in het eerste bedrijf, al gingen beide ploegen nog voor de winst, aangezien een punt eigenlijk niet veel opleverde. Daarbij was de grootste kans voor Vardy, die stuitte op Pickford.

Het bleef uiteindelijk bij 2-2, waardoor Leicester op doelsaldo de zestiende plek overnam. Leeds en Forest hebben net als Leicester dertig punten, terwijl Everton op 29 staat. De verschillen zijn met nog vier speelrondes te gaan dus erg klein in de kelder van de Premier League.