Zo verging het Nederlandse clubs in de Champions League play-offs

Reacties

PSV moet in de play-offs van de Champions League zien af te rekenen met Rangers FC. Verschillende Nederlandse clubs kwamen in de afgelopen jaren in deze vierde voorronde terecht en boekten wisselende resultaten.

Zo verging het Nederlandse clubs in de Champions League play-offs
© Pro Shots
Glasgow Rangers
Glasgow Rangers
2 - 2
PSV
PSV

De vierde voorronde van de Champions League, ook wel de play-off genoemd, bestaat sinds het seizoen 2009/10. De UEFA breidde het aantal teams dat zich via het voorportaal kon plaatsen voor de groepsfase uit. Daarnaast werden kampioenen en niet-kampioenen in dat seizoen voor het eerst gescheiden in de voorronde. Zo streden in 2009 tien kampioenen in de vierde voorronde om vijf tickets voor de groepsfase en deden tien niet-kampioenen hetzelfde.

Ajax was in het seizoen 2010/11 de eerste Nederlandse club die in de vierde voorronde terechtkwam na eerder te hebben afgerekend met PAOK Saloniki. De laatste horde was Dinamo Kiev. Na een gelijkspel in Oekraïne (1-1) plaatste de ploeg van trainer Martin Jol zich voor de groepsfase door thuis met 2-1 te winnen. Luis Suárez en Mounir El Hamdaoui scoorden destijds voor Ajax.

Ajax liep in de play-offs echter ook een Europees trauma op. In 2016 was de formatie van trainer Peter Bosz opnieuw te sterk voor PAOK Saloniki, maar het ging in de vierde voorronde mis tegen het Russische Rostov. In de Amsterdam Arena werd het slechts 1-1, waarna Ajax in Rusland werd afgedroogd en met 4-1 verloor. In dat seizoen haalde Ajax uiteindelijk wel de finale van de Europa League, waarin werd verloren van Manchester United.

Ajax druipt af tegen Rostov.
© Pro Shots
Ajax druipt af tegen Rostov.

Eerder strandden ook FC Twente en PSV in de play-offronde. Twente deed dat als nummer twee van de Eredivisie in 2011, na eerder FC Vaslui te hebben uitgeschakeld. Vervolgens was Benfica te sterk voor de Tukkers. Na de 2-2 in De Grolsch Veste wonnen de Portugezen de return met 3-1. Axel Witsel scoorde destijds twee keer voor Benfica. PSV ging twee jaar later onderuit tegen AC Milan (1-1 en 3-0) na eerder Zulte Waregem te hebben uitgeschakeld.

Het seizoen 2018/19 was een veel beter jaar voor Nederland. Door de mindere prestaties uit de jaren ervoor moest zowel kampioen PSV als nummer twee Ajax de voorronde van de Champions League in, maar beide clubs haalden wel de groepsfase. PSV was te sterk voor BATE Borisov (2-3 en 3-0), terwijl Ajax drie voorrondes overleefde en uiteindelijk Dinamo Kiev uitschakelde. De Amsterdammers zouden uiteindelijk de halve finale van het miljardenbal bereiken. Een jaar later kwam Ajax opnieuw door de play-off door APOEL Nicosia uit te schakelen.

PSV krijgt tegen Rangers de kans om de nederlaag van vorig jaar tegen Benfica goed te maken. De Eindhovenaren troffen de Portugezen in de play-offronde en kwamen de 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd niet te boven. Het eindigde in 0-0 in het Philips Stadion, waardoor PSV de Europa League in ging.

De Nederlandse resultaten in de Champions League play-off:

Seizoen Club Tegenstander Uitslag (heen, return)
2010/11 Ajax Dinamo Kiev 1-1, 2-1
2011/12 FC Twente Benfica 2-2, 1-3
2013/14 PSV AC Milan 1-1, 0-3
2016/17 Ajax FK Rostov 1-1, 1-4
2018/19 PSV BATE Borisov 3-2, 3-0
2018/19 Ajax Dinamo Kiev 3-1, 0-0
2019/20 Ajax APOEL Nicosia 0-0, 2-0
2021/22 PSV Benfica 1-2, 0-0
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.