Zo kan Oranje een tegenstander uit de Poule des Doods nog ontlopen

Reacties

Nederland is aan de vooravond van de laatste groepswedstrijd op het EK al zeker van de groepswinst, nu is vooral de vraag welke nummer drie de tegenstander wordt in de achtste finale. Daar is nog van alles mogelijk. De zege van Zwitserland op Turkije betekende zondag geen goed nieuws voor Oranje.

Zo kan Oranje een tegenstander uit de Poule des Doods nog ontlopen
© Pro Shots

De toptwee van de zes poules kwalificeert zich direct voor de achtste finale, die op 26 juni begint met een wedstrijd tussen Wales, de nummer twee van Groep A, en de nummer twee van Groep B in Amsterdam. Om tot een logisch aantal voor een knock-outfase te komen heeft de UEFA een vangnet gecreëerd: ook de beste vier nummers drie mogen door naar de laatste zestien.

Het Nederlands elftal treft op 27 juni in Boedapest de nummer drie van poule D, E of F. Door de zege van Zwitserland op Turkije zondag (3-1) is de kans groot dat het land als beste nummer drie van Groep A doorgaat naar de achtste finale. Daardoor is de kans dat Nederland de nummer drie van Groep F treft veel groter geworden. Dat is de Poule des Doods met Frankrijk, Portugal, Duitsland en Hongarije.

Europees Kampioenschap

Stand Groep F Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
3
1
2
0
4-3
+1
5
2
Duitsland
3
1
1
1
6-5
+1
4
3
Portugal
3
1
1
1
7-6
+1
4
4
Hongarije
3
0
2
1
3-6
-3
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Aangezien de indeling van de beste nummers drie en de koppeling voor de achtste finale bijna hogere wiskunde is, is het nu nog lastig om te zeggen aan welke nummer drie het Nederlands elftal wordt gekoppeld. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat Zwitserland bij de beste nummers drie hoort. Als de nummer drie van Groep F ook bij de sterkste nummers drie hoort, is de kans vijf op zes dat Oranje die ploeg treft.

Er is slechts één optie waarbij de nummer drie uit Groep F in dat geval wordt ontlopen. Dat gebeurt als naast de nummers drie van Groep A en F ook die van Groep C en D bij de beste nummers drie horen. Die kans is groter als Oostenrijk en Oekraïne maandagavond gelijkspelen. Daardoor zou Oostenrijk met vier punten op de derde plek eindigen en is de kans groot dat het land bij de beste nummer drie hoort. Kroatië, de huidige nummer drie van Groep D met één punt, moet dinsdag sowieso winnen van Schotland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wil je meer weten over hoe het precies zit met indeling van de beste nummers drie tijdens de knock-outfase? Lees dan de uitleg van Michel Abbink op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.