Zirkzee klopt landgenoten en houdt Champions League-droom springlevend

Bologna mag blijven hopen op Champions League-kwalificatie. Mede dankzij een doelpunt van Joshua Zirkzee won de ploeg van Thiago Motta nipt van concurrent Atalanta.

Atalanta kreeg al wat kansjes in de openingsfase en zou uiteindelijk ook redelijk snel op voorsprong komen. Lukasz Skorupski stopte de inzet van Davide Zappacosta, maar de bal belandde via het lichaam van Sam Beukema voor de voeten van Ademola Lookman. Hij zette Atalanta na een halfuur op 1-0. Dat was alweer het achtste doelpunt van de Nigeriaanse aanvaller in de Serie A dit seizoen. Verder bleef het beloofde spektakel in de eerste helft uit en Bologna wist geen vuist te maken tegen de ploeg van Gian Piero Gasperini.

Na zo’n tien minuten spelen in de tweede helft meldde Bologna zich eindelijk eens voor de goal van Atalanta. Riccardo Calafiori kopte uit een corner van dichtbij op doel, maar doelman Marco Carnesecchi hield de bal met een knappe reflex uit zijn goal. Niet veel later was het dan toch raak voor de ploeg van trainer Motta. Teun Koopmeiners haalde Alexis Saelemaekers neer en dat werd bestraft met een penalty. Zirkzee ging achter de bal staan, stuurde Carnesecchi koeltjes de andere hoek in en maakte zijn tiende competitiegoal dit seizoen. Zo werd het na 57 minuten 1-1.

Bologna gaf Atalanta geen tijd zich te herpakken en kwam bijna meteen ook op voorsprong. Aanvoerder Lewis Ferguson vuurde een afvallende bal in een keer op doel, buiten bereik van Carnesecchi. De 24-jarige Schot, die bezig is aan een ijzerzerk seizoen, zorgde daarmee voor de 1-2. Zirkzee, opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal, verliet het veld zo'n tien minuten voor tijd met een mogelijke blessure. De spits ging niet okselfris naar de kant, maar alles wijst erop dat het mee lijkt te vallen.

Atalanta probeerde zich nog terug te knokken in het duel, maar dat was tevergeefs. Bologna wist het Nederlandse onderonsje, bij beide ploegen stonden twee Nederlanders in de basis, dus knap te winnen met 1-2. Daarmee doet het elftal van Motta, dat de zesde overwinning op rij boekte, goede zaken en blijft het op koers voor Champions League-kwalificatie. Serie A-revelatie Bologna staat momenteel vierde, vier punten boven AS Roma.