Zinderende derby van Sevilla eindigt in doelpuntenrecord

Het competitiedebuut van Vincenzo Montella als trainer van Sevilla is uitgelopen op een waar spektakelstuk. Real Betis ging er in het hol van de leeuw met de zege vandoor: 3-5. Nog nooit werd er in de competitie zo vaak gescoord in de derby van Sevilla.

De derby in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán begon op kenmerkende wijze: na 23 tellen lag de bal er al in. Fabián Ruiz schoot de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied langs doelman Sergio Rico: 0-1. Het bleek het startschot van een zinderende eerste helft.

Sevilla was meteen wakker geschrokken en ging vol op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er in de dertiende minuut via Wissam Ben Yedder. De 27-jarige spits zette zijn voet tegen een uitdraaiende vrije trap van Sergio Escudero en verschalkte daarmee Betis-doelman Antonio Adán.

In de 21ste minuut nam Betis opnieuw de leiding. Joaquín, ook al de aangever bij de 0-1, sneed een vrije trap scherp aan en Zouhair Feddal knikte binnen: 1-2. Vijf minuten voor tijd maakte Simon Kjaer de gelijkmaker na prima doorkoppen van Franco Vázquez.

De Deense verdediger tilde het doelpuntentotaal van beide ploegen daarmee voor rust al naar vier, maar dat hadden er ook makkelijk meer kunnen zijn. De stadgenoten maakten er een échte derby van met veel strijd, een torenhoog tempo en veel kansen. De vijftien minuten rust waren dan ook broodnodig om een beetje op adem te komen.

Vier minuten na de hervatting voegde Andrès Guardado zich bijna bij het rijtje doelpuntenmakers. De ex-PSV'er haalde hard uit na een afgeslagen voorzet, maar zag zijn poging uiteenspatten op de paal. Betis gaf echter niet op en kreeg in de 63ste minuut de beloning. Na een schitterende aanval volleerde Riza Durmisi bij de tweede paal de 2-3 binnen. Sergio León zorgde twee minuten later voor totale verbijstering bij de Sevilla-supporters door een slim steekballetje van Christian Tello langs Rico te schuiven: 2-4.

Weer twee minuten later was het alweer 3-4. Clément Lenglet knikte een voorzet van Nolito binnen. N'Zonzi deed nog geen honderd tellen daarna bijna hetzelfde, maar de Fransman stuitte met zijn kopbal op de lat. Dat bleek een cruciaal moment in de wedstrijd, want in de resterende twintig minuten kwam Sevilla er niet meer doorheen.

Betis concentreerde zich in de slotfase op het ontregelen van de thuisploeg, op alle mogelijke manieren. Tijdrekken, stevige overtredingen en met tien man in het eigen strafschopgebied verdedigen. Guardado kreeg op de een of andere manier geen kaart voor een stevige overtreding, maar hij was één van de weinigen; arbiter Jesús Gil Manzano deelde in totaal elf kaarten uit. Tello maakte in de extra tijd aan alle onzekerheid een einde met de 3-5 uit een counter.

De overwinning in het hol van de leeuw komt Betis heel goed uit. Het is pas de tweede keer in de laatste negen competitieduels dat de club de drie punten binnenhengelt. Sevilla laat door de nederlaag de kans op de vierde plaats liggen. Real Madrid kan zondag verder uitlopen.