Zidane, Zidane, Zidane, in willekeurige volgorde

Reacties

Vlak Real Madrid niet zomaar uit. Na een verloren jaar werd van alle kanten geroepen om een revolutie met een toptrainer die het elftal weer koninklijk zou maken. De revolutie bleef uit, de toptrainer kwam (terug): Zinedine Zidane. De afsluitende wedstrijd van de eerste seizoenshelft moet bevestigen dat Real Madrid weer een gooi kan doen naar de Champions League en de Spaanse titel.

Zidane, Zidane, Zidane, in willekeurige volgorde
© Pro Shots
Real Madrid
Real Madrid
0 - 0
Athletic de Bilbao
Athletic de Bilbao

De ineenstorting van Real Madrid onder Julen Lopetegui en Santiago Solari was schrijnend, maar Zidane bouwde na zijn terugkeer rustig voort op de fundamenten die hij zelf tussen 2016 en 2018 legde. Een blik op het vorige bezoek van Athletic de Bilbao aan Estadio Santiago Bernabéu leert dat Zidane het slot van het verloren seizoen gebruikte om te kijken wat voor vlees hij in de kuip had. De Fransman rouleerde opnieuw flink; de 3-0 zege strookte niet met het spelbeeld en was louter te danken aan hattrickheld Karim Benzema.

Zijn landgenoot is een van de spelers waarin de trainer een rotsvast geloof heeft. Zidane kent geen twijfel over de beschikbaarheid van de omstreden aanvaller voor het nationale elftal en vindt Benzema al jaren de beste spits ter wereld, ook toen hij de onzichtbare assistent van Cristiano Ronaldo was.

'Ik heb een zeer sterke relatie met hem. Hij is als een grote broer voor mij', zei Benzema onlangs over Zidane, die net als hij van Algerijnse afkomst is. 'We praten veel over voetbal en buiten het voetbal. Hij heeft mij veel geholpen.'

Zelfs Gareth Bale krijgt alle ruimte om zijn uitzonderlijke kwaliteiten te laten zien in Madrid. Zijn verstandhouding met het publiek daalde dit seizoen tot een vriespunt, toen Bale na de kwalificatie voor het EK met Wales lachend een vlag toonde met de tekst 'Wales, Golf, Madrid, in that order'.

Zidane zal ongetwijfeld niet blij zijn geweest, maar wist het incident ook stoïcijns te relativeren en naar de achtergrond te verdringen. De Welshman krijgt het vertrouwen van Zidane. Als de VAR niet zo nauwkeurig was geweest, had Bale vorig weekend zelfs de winnende goal gemaakt in El Clásico. Ook de 'vergeten' James Rodríguez is op de weg terug.

Gareth Bale passeert Barça-doelman Marc-André Ter Stegen. De goal wordt afgekeurd wegens buitenspel voor aangever Ferland Mendy.
© Pro Shots
Gareth Bale passeert Barça-doelman Marc-André Ter Stegen. De goal wordt afgekeurd wegens buitenspel voor aangever Ferland Mendy.

Duidelijk is dat Zidane sterk is als people manager, maar hij is meer dan dat. De sterkhouders van Real Madrid waren vorig seizoen zeer kwetsbaar, maar velen tonen onder Zidane dat de slijtage meevalt. Zonder de kwakkelende topaankoop Eden Hazard is er opnieuw een hecht elftal met spelers van wereldklasse, waterdragers en wonderkinderen en de signatuur van Zidane ontstaan, dat om het kampioenschap strijdt met Barcelona.

De aartsrivaal staat bekend om de sterke jeugdopleiding, maar smeet de afgelopen jaren met geld. Antoine Griezmann en Frenkie de Jong spelen niet altijd in hun kracht in een ploeg die tijdens El Clásico onderdeed voor de teamgeest en organisatie van Real Madrid. Veelzeggend was dat box-to-box-middenvelder Fede Valverde, die de voorkeur krijgt van Zidane boven Luka Modric, en puinruimer Casemiro, de man die onder Zidane uitgroeide tot een van de beste middenvelders ter wereld, uitblonken in Camp Nou.

De kalme toptrainer die drie keer zijn handtekening zette onder de Champions League-winst van Real Madrid, oogst bewondering bij spelers en collega's. 'Dit is bijzonder, want Zidane is een van de beste. Ik heb altijd gedroomd om met hem te spelen, maar dat is nooit gebeurd', aldus Manchester City-manager Pep Guardiola na de loting tegen Real Madrid in de achtste finale van het miljardenbal. 'Ze zijn de koningen van deze competitie. Het is een ongelooflijke test voor ons.'

Het besef is doorgedrongen dat Real Madrid terug is van (heel even) weggeweest als grootmacht. Naast het abonnement op De Cup met de Grote Oren pakte De Koninklijke vanaf 2016 ook een Spaanse Supercup, twee Europese Supercups, twee wereldtitels voor clubs en een landstitel. Was getekend, Zinedine Zidane.

De wedstrijden in de achttiende speelronde van La Liga:


Za 21 dec. 2019

Zo 22 dec. 2019

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.