Zenuwslopende dagen bij ADO: 'Het wemelt van open eindes'

Reacties

De spanning bij ADO Den Haag neemt toe richting maandag, als de rechter een uitspraak doet in het kort geding dat de club heeft aangespannen tegen eigenaar United Vansen. De tijd dringt en een mogelijke reddingspoging vanuit de Verenigde Staten zorgt voor twijfel. Vrijdagavond volgt een cruciaal overleg.

Zenuwslopende dagen bij ADO: 'Het wemelt van open eindes'
© Pro Shots

Grootaandeelhouder United Vansen (UVS) is op hoofdlijnen akkoord met de Amerikaanse partij World Soccer Holdings (WSH) over een overname van ADO Den Haag. In die deal van zeven miljoen euro is ook een overbruggingskrediet van twee miljoen euro overgenomen wat de Chinezen nog moeten betalen aan de club. De vraag is echter of dit geld snel op de Haagse bankrekening staat. En de tijd dringt: na dit weekend is de Haagse bankrekening leeg.

De Amerikaanse investeerders willen pas een deal sluiten als twee minderheidsaandeelhouders, te weten de Stichting Toekomst ADO (STA) dat het prioriteitsaandeel bezit en de HFC, akkoord gaan met een structuurwijziging. Daarbij moet de STA worden opgeheven en de HFC een meer open karakter krijgen. Maar die partijen eisen eerst meer duidelijkheid van de Amerikaanse investeerder.

Ronald Florisson is de woordvoerder van de minderheidsaandeelhouders. Hij schetst tegenover VI: 'Het wemelt van de open eindes. Allereerst staat er nog helemaal niks op papier. Er is nog helemaal geen contract. Waar moet je dan over praten. Wat voor track record heeft het bedrijf? Geen, het is nog in oprichting. Het prioriteitsaandeel is juist in het leven geroepen om een goede partij te vinden. Eigenlijk zeggen ze nu: ''Teken maar bij het kruisje. Daarna zullen we precies zeggen wat de plannen zijn''.'

De partijen zijn voorzichtig, na eerdere ervaringen met United Vansen. 'Iedereen weet dat er leergeld is betaald met UVS. We kunnen toch niet akkoord gaan met een partij die we niet kennen?', aldus Florisson, die benadrukt dat er inzage moet komen in de financiën van de Amerikaanse geïnteresseerden en in de toekomstplannen.

De Amerikanen voeren inmiddels de druk verder op en vinden dat de STA en HFC in het clubbelang moeten denken. Als ze nu niet akkoord gaan, betekent dat mogelijk het failliet van ADO Den Haag. 'We willen heel veel met ze delen', laat Bob Heere, een woordvoerder van WSH aan VI weten. 'Sterker nog, dat proberen we al een tijdje. Maar zij willen niet naar ons luisteren. Intussen worden allerlei namen en zaken gelekt. Als dat nog langer zo doorgaat, ben ik bang dat partijen af zullen haken. Je moet niet vergeten dat wij niks te verliezen hebben. We hebben de kennis, de expertise en het geld. Maar we kunnen ook zo weer weglopen. Maar ik moet er eerlijk bij zeggen dat het ieder moment kan klappen. Dit duurt nu wel erg lang.'

De Amerikanen benadrukken dat de primaire zaken als de clubkleuren en de naam ADO Den Haag niet ter discussie staan. 'Waarom zouden we anders in deze club investeren? Het is een prachtige stad, een prachtige oude vereniging. Dat willen we niet veranderen en dat hebben we de verschillende partijen ook al eerder laten weten.'

Inmiddels hebben beide kampen een afspraak gepland voor een digitaal kopje koffie. Vrijdagavond om 18.00 is er een digitale meeting tussen STA, HFC en World Soccer Holdings. Worden de plooien gladgestreken of loopt de spanning alleen maar verder op? Een ding is zeker: de nood is hoog.

Lees hieronder alles over de overnamesoap in Den Haag. Terwijl de grootaandeelhouder en ADO Den Haag elkaar troffen bij de Haagse rechter, vond er een gevecht plaats tussen woordvoerders.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.