Overnamesoap ADO krijgt vervolg: Chinezen bereiken akkoord met Amerikanen

Reacties

ADO Den Haag komt mogelijk in Amerikaanse handen. Grootaandeelhouder United Vansen heeft een akkoord bereikt met de Otium Group/Neltex Sports over een overname van de club. Dat kan gevolgen hebben voor het kort geding dat donderdag op de rol staat.

Overnamesoap ADO krijgt vervolg: Chinezen bereiken akkoord met Amerikanen
© Pro Shots

Maandagmiddag kwam er witte rook uit China. Voor ruim zeven miljoen euro zou ADO Den Haag overgaan van het Chinese UVS naar het Amerikaanse Neltex Sports. Handtekeningen zijn nog niet gezet, maar er ligt een principeakkoord.

UVS is al maanden op zoek naar een koper voor ADO. In een eerder stadium sprak het al met de Otium Group, een Amerikaans vastgoedbedrijf. Destijds liepen de onderhandelingen op niks uit. Nadat vorig weekend een overeenkomst met de Cosinus Group vastliepen, gingen de Chinezen met andere partijen in gesprek. Naast de Pacific Media Group, dat ook kandidaat is om FC Den Bosch over te nemen, werden de gesprekken met de Otium Group nieuw leven in geblazen.

Nu blijkt dat de Otium Group niet alleen opereert. Het handelt in samenwerking met Neltex Sports, een bedrijf dat professionele honkbal- en voetbalteams bezit en exploiteert. Vooruitgeschoven man is vooralsnog Ian Joyce, de oprichter en managing partner bij de Otium Group.

Kort geding
Naar verluidt zouden de Amerikanen vijf miljoen euro betalen voor ADO en daarbovenop nog eens twee miljoen euro neerleggen om het lopende seizoen af te kunnen maken. UVS gaf als grootaandeelhouder begin dit seizoen een garantstelling af voor de Haagse voetbalclub, maar is die betalingsverplichting nog altijd niet nagekomen. Dat bedrag moet nu via de Amerikanen zo snel mogelijk in Den Haag terechtkomen.

Donderdagochtend staat er namelijk een kort geding gepland tussen ADO en grootaandeelhouder United Vansen. De problemen in Den Haag zijn immens. De club kan deze maand de salarissen nog betalen, maar heeft op 25 april een praktische lege bankrekening. Afgelopen week werd er voor het eerst gesproken over een mogelijk faillissement. Mogelijk dat de Amerikanen de problemen tussen ADO Den Haag en de Chinezen kunnen oplossen, al is het niet aannemelijk dat het verschuldigde bedrag voor donderdag al op de Haagse bankrekening staat.

De Amerikaanse deal lijkt goed nieuws voor UVS, al dreigt er direct weer een andere rechtszaak. Cosinus Group Capital Partners bereikte eerder een akkoord en zegt dat op papier te hebben. Volgens United Vansen is deze overeenkomst ontbonden, maar het Zwitserse Cosinus bestrijdt dat. Uitvoerend partner Anthony Rothengatter spreekt tegenover VI van een uitdaging. 'Want hoe vaak kan je één club dan verkopen?'

In de nieuwe VI en op VI PRO alle achtergronden bij de overnamesoap rondom ADO Den Haag. VI dook in het overnamedossier en stuitte onder meer op president Xi Jinping, Aleksei Korotaev én de Chinese maffia. Over grote betalingsproblemen, getekende contracten, luchtfietsers en cowboys. 'Als China het contract niet erkent, treedt er een clausule in werking. Dat gaat ze een heleboel miljoenen kosten.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.