Zenit bestrijdt walgelijk incident in fel statement

Reacties

Het debuut van Malcom voor Zenit Sint-Petersburg heeft de tongen in Rusland flink losgemaakt. En dan om de verkeerde redenen. Al stelt de clubleiding van de Russische topclub dat er sprake is van een groot misverstand.

Zenit bestrijdt walgelijk incident in fel statement

Malcom (hierboven op archiefbeeld) maakte zaterdag als invaller in de 72ste minuut zijn debuut voor Zenit in het duel met FK Krasnodar (1-1). Bij zijn debuut toonde een deel van de fanatieke aanhang een spandoek met daarop een verwijzing naar de tradities van de club. Al snel werd gesteld dat daarmee gedoeld werd op de zogenaamde traditie om geen donkere spelers te halen, hetgeen de clubleiding zelfs deed nadenken over het alweer verkopen van de aanvaller. Dat verhaal leidde vervolgens internationaal tot de nodige afschuw.

Maandag stelt Zenit evenwel in een stevig statement dat er geen sprake was van racisme. 'De clubleiding beseft dat er door een kleine groep een spandoek is getoond met daarop de cynische tekst: "Dank clubleiding, voor het geloof in onze tradities." De vermeende sneer is volgens Zenit volledig verkeerd geïnterpreteerd door de media, waardoor er weer verkeerde conclusies getrokken zouden zijn.

Zenit haalt ook uit naar de rol van de media, die in de ogen van de club een kwalijke rol spelen. De club heeft daarop de betreffende media uitgenodigd voor een thuisduel, om 'de gastvrijheid die de wereld ook tijdens het WK van 2018 heeft kunnen zien' over te brengen.

Feit blijft wel dat racisme in Rusland en in het voetbal al veel langer een probleem is. Zo kreeg Zenit een jaar geleden nog een straf van de UEFA vanwege racisme van de fans en beklaagde voormalig Zenit-spits Hulk zich al veel vaker over racisme in Rusland.

Voor Malcom is het rumoerige begin vooral lastig. De Braziliaan was vorig jaar in de transferperiode hoofdrolspeler in een ware transfersoap. De aanvaller leek over te stappen naar AS Roma, maar met een ultieme poging verleidde Barcelona hem toch nog. AS Roma bleef beteuterd achter. Vervolgens mislukte de aanvaller in Camp Nou volledig, waardoor Zenit hem – overigens opnieuw voor veertig miljoen euro – verloste van zijn uitzichtloze situatie. Dit weekend was de transfersoap nog onderdeel van een sneertje dat Zenit uitdeelde aan Roma, door te stellen dat Malcom vorig jaar precies twee dagen onder contract had gestaan bij de Romeinen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Zenit Sint-Petersburg
Meer over Zenit Sint-Petersburg
Meer Malcom
Meer over Malcom
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.