Zegereeks van Vitesse én PSV op het spel in topper

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de 28ste speelronde is dat Vitesse - PSV van zaterdagavond (18.45 uur).

Zegereeks van Vitesse én PSV op het spel in topper
Actueel

Ploegen in vorm

In de Gelredome staan zaterdag twee ploegen tegenover elkaar die bezig zijn aan een goede reeks. Waar Vitesse zijn laatste drie wedstrijden won, bleef PSV zelfs zijn laatste zes duels foutloos. Maar voor een van deze clubs (of beide) stopt de serie in de 28ste speelronde. En dat terwijl beiden nog volop in de race zijn voor de tweede plaats, die aan het einde van het seizoen een plek in de voorronde van de Champions League oplevert. Vitesse kwam vorige week zelfs tot op zes punten van koploper Ajax, waardoor ook de landstitel tot de mogelijkheden behoort. Dan zal de ploeg van trainer Peter Bosz thuis wel moeten afrekenen met PSV, dat sinds de terugkeer van adviseur Guus Hiddink bezig is aan een revival in de Eredivisie.

Op 7 februari maakte trainer Phillip Cocu bekend dat Hiddink werd toegevoegd aan de technische staf. 'Er was al langer contact, nu geven we er een wat meer officiële invulling aan. Ik ben er heel blij mee.' Twee dagen eerder startte PSV aan zijn zegereeks en die was nodig ook. Na 21 duels bezetten de Eindhovenaren de zevende plaats, met liefst vijftien punten achterstand op de koppositie. Vitesse, dat ook toen tweede stond, had dertien punten voorsprong. Inmiddels staat PSV vijfde en is Vitesse - zeker bij een zege zaterdag op de Arnhemmers - binnen handbereik. Het is verschil is nog maar vijf punten.

Overigens kondigde Cocu vrijdag aan dat volgend seizoen, als Hiddink bondscoach zal zijn, de huidige constructie zal verdwijnen. Wel zal hij geregeld eens bellen met Hiddink, kondigde hij al aan.

Labyad vs Park

Bij zowel Vitesse als PSV leidde een tactische omzetting op het middenveld de zegereeks in. Bosz had bij de Arnhemmers een basisplaats voor Zakaria Labyad tijdens de overwinningen op RKC Waalwijk (3-1), Roda JC Kerkrade (3-0) en NAC Breda (1-2). De net 21-jarige middenvelder kwam afgelopen transferperiode over van Sporting Lissabon, dat hem anderhalf jaar op huurbasis afstaat aan Vitesse. Kort na zijn komst mopperde Labyad al over zijn rol op het tweede plan, maar sinds hij wél de voorkeur krijgt maakt hij zijn uitverkiezing waar. En zeker zaterdag zal het talent zich willen laten gelden, want in de periode 2004-12 stond Labyad onder contract bij PSV. Maar nog vóór hij zijn belofte kon inlossen, vertrok hij naar Portugal.

Op het veld zal Labyad zaterdag waarschijnlijk regelmatig de bijna twaalf jaar oudere Ji-Sung Park tegenkomen, want de Zuid-Koreaanse kilometervreter is overal. Sinds de honderdvoudig international bij de Eindhovenaren een middenveld vormt met Oscar Hiljemark en Stijn Schaars, zijn de resultaten uitstekend. Niet altijd is het genieten voor de PSV-fans, maar de club heeft zelfs weer kansen op Champions League-voetbal. En dat voor een groot deel dankzij Park, die dit seizoen gehuurd wordt van Queens Park Rangers. In Eindhoven wil men graag verder met de middenvelder, die 2002-05 ook al onder contract stond. Op korte termijn zal Cocu eens met Park aan tafel gaan zitten om het over zijn toekomst te hebben.

Creativiteit vs controle

Vitesse en PSV spelen beide met een 4-3-3-opstelling, maar wat vooral opvalt is de verschillende invulling van het middenveld. Bij de thuisclub uit Arnhem is deze linie gevuld met creatieve spelers als Zakaria Labyad, Davy Pröpper en Marko Vejinovic, terwijl de bezoekers uit Eindhoven juist géén basisplaats meer hebben voor Adam Maher. De van AZ overgenomen spelmaker maakt een uitermate teleurstellend eerste jaar door bij PSV en ziet wekelijks Hiljemark, Park en Schaars de voorkeur krijgen van trainer Phillip Cocu. Zij zorgen voor controle en de voorhoede, normaal gesproken bestaande uit Memphis Depay, Jürgen Locadia en Bryan Ruiz, moet voor de aanvallende impulsen zorgen.

Voorin beschikken beide teams niet over een spits die dubbele cijfers kan overleggen, maar Mike Havenaar (Vitesse) en Locadia (PSV) zijn daar wel dichtbij. Beiden scoorden tot dusver negen keer en vooral die eerste is in vorm. Tijdens de afgelopen drie wedstrijden in de Eredivisie was Havenaar vier keer trefzeker. De international van Japan heeft dit seizoen in Arnhem de ondankbare taak om Wilfried Bony te doen vergeten. Die scoorde vorig seizoen liefst 31 keer in dertig duels en hield daar een transfer naar Swansea City aan over. Locadia won bij PSV de concurrentiestrijd van Tim Matavz en trof doel tijdens de laatste twee wedstrijden.

Vitesse en PSV zullen hun zegereeks graag voort willen zetten in de jacht op Champions League-voetbal, maar welke van de twee slaagt daar in? Vanavond om 18.45 uur in Gelredome.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.