Zeer effectief FC Volendam toont teken van leven en eindigt negatieve serie

FC Volendam heeft na zes competitiewedstrijden op rij zonder zege weer eens drie punten gepakt. Op bezoek bij SC Heerenveen sprong de hekkensluiter in de Eredivisie uiterst effectief om met de weinige kansen.

sc Heerenveen
1 - 2
FC Volendam
FC Volendam

Heerenveen wilde in het Abe Lenstra-stadion de draad weer oppakken na de nederlaag bij koploper PSV: voor de ontmoeting in Eindhoven hadden de Friezen met drie zeges op rij de weg omhoog gevonden. In de openingsfase was de thuisploeg alleen niet in staat om FC Volendam aan het wankelen te brengen. De formatie van interim-trainer Michael Dingsdag hanteerde dezelfde tactiek als vorige week in De Kuip, toen de Volendammers tegen Feyenoord lange tijd uitzicht hadden op een punt (3-1).

Counter
Volendam zakte opnieuw ver terug op eigen helft en hoopte op uitvallen met de snelheid van Bilal Ould-Chikh en Lequincio Zeefuik. Dat strijdplan pakte goed uit. Nadat Pelle van Amersfoort voor Heerenveen gevaarlijk werd met een schot voorlangs het doel van Mio Backhaus, moest aan de andere kant keeper Andries Noppert bij de enige aanval van Volendam voor rust de bal uit het net halen.

Een verre pass van George Cox werd door Oliver Braude helemaal verkeerd ingeschat, waarna Ould-Chikh de bal kon oppikken en ongehinderd op Noppert af ging. De aanvaller rondde fraai af met de punt van de schoen. Heerenveen hoopte na de achterstand de druk te vergroten op de defensie van Volendam, maar de thuisploeg vond geen manier om de Volendamse verdediging te verrassen.

Effectief
Volendam voelde zich gesteund door de voorsprong (ondanks 0.07 Expected Goals in de eerste helft) en stond binnen vijf minuten na de rust op 0-2. Zach Booth stuurde na balverlies van Luuk Brouwers Zeefuik de diepte in en de vaardige spits stuurde eerst Syb van Ottele het bos in en zette daarna Noppert op het verkeerde been. Zo bleek Volendam zeer koelbloedig bij twee spaarzame uitvallen.

Met Patrik Wålemark en Ion Nicolaescu als nieuwe gezichten voorin hoopte Heerenveen-trainer Kees van Wonderen op een comeback en laatstgenoemde was al snel na zijn entree trefzeker. Via Osame Sahraoui belandde de bal gelukkig bij Wålemark. De Zweed kreeg zijn voet niet goed achter de bal, maar bezorgde 'm zo onbedoeld bij Nicolaescu. De Roemeen tikte de gelijkmaker binnen.

Aansluiting
Een stormloop op het doel van Backhaus bleef uit en echt in de problemen kwam het gegroepeerde elftal van Dingsdag niet. Mats Kohlert probeerde het nog met een schot van afstand, maar Backhaus was alert. Met verdediger Pawel Bochniewicz als extra aanvaller wilde Heerenveen in de slotfase nog een punt eruit slepen, maar Volendam bleef overeind en sluit door de kostbare punten weer aan bij nummer zeventien Vitesse.