Yerry Mina: Barça's nieuwe parel met clowneske trekjes

Reacties

Tijdens de afgelopen transferperiode ging bij Barcelona veel aandacht uit naar recordaankoop Philippe Coutinho, maar de Braziliaan was niet de enige nieuweling. Verdediger Yerry Mina kwam over van Palmeiras. Barça gaat zaterdag in de Primera División met de Colombiaan op bezoek bij Eibar (aftrap 16.15 uur). VI-redacteur Sander Janssen over de beoogde nieuwe rots in de Catalaanse branding.

Yerry Mina: Barça's nieuwe parel met clowneske trekjes

Mina zit al even op een roze wolk na zijn droomtransfer naar Barcelona. Dat de stap veel voor hem betekent, demonstreerde hij bij zijn presentatie in Camp Nou. Voordat hij de eerste keer binnen de lijnen van het heilige gras trad, nam de verdediger uitgebreid de tijd om zijn schoenen en sokken uit te doen om vervolgens met zijn blote voeten het gras op te lopen. Het leek bijna een religieus ritueel.

Aan de andere kant van de wereld vierden de bewoners van het Colombiaanse dorpje Guachené feest. Mina werd er op 23 september 1994 geboren en maakte nu de overstap naar het grote Barcelona. In de straten van het dorp verzamelden zich een massa aan mensen met shirts van Palmeiras en Barcelona en foto's van Mina. De mensen dansten, zoals Mina dat regelmatig op opvallende wijze en op elk moment doet.

De 'Yerry Mina-dans' is zelfs al overgewaaid naar Barcelona. De duizenden fans die op de presentatie van Mina afkwamen, lieten hun danspasjes meteen zien. Mina deed vrolijk mee (zie video). De verdediger kwam bij het Braziliaanse Palmeiras bekend te staan om zijn defensieve kwaliteiten, zijn sterke passing, zijn kopgevaar uit standaardsituaties én zijn eigen dansje. In anderhalf jaar werd de Colombiaan een publiekslieveling, maar mede door blessures speelde hij nooit een vol seizoen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Barcelona had hem desondanks al een tijd in het vizier, ook door zijn prestaties bij het nationale elftal van Colombia, waar hij in 2016 debuteerde. In zijn laatste interland tot nu toe, op 14 november 2017 tegen China (0-4), droeg Mina zelfs de aanvoerdersband en vormde hij met Davinson Sánchez het centrale duo. Ondertussen onderhandelde Barcelona met Palmeiras over de transfersom. De Catalanen wilden hem aanvankelijk pas na het WK in Rusland halen, maar door het vertrek van Javier Mascherano ontstond er een gat.

Hij wordt een van de grote revelaties van het hedendaagse voetbal.
José Pékerman, bondscoach Colombia

Mina moest eerder komen, want met Gerard Piqué, Thomas Vermaelen en Samuel Umtiti was er centraal achterin niet veel keus voor trainer Ernesto Valverde. Met enige vertraging kwam Mina in januari voor ongeveer twaalf miljoen euro over. Dat geld is de Colombiaan meer dan waard, denkt Fernando Figueroa, die Mina in de jeugd van Deportivo Pasto onder zijn hoede had. 'Hij heeft een goede techniek, een goede passing, is fysiek sterk en heeft veel voetbalintelligentie.' Ook bondscoach José Pékerman van Colombia is lovend. 'Hij wordt een van de grote revelaties van het hedendaagse voetbal.'

Na op 8 februari in het duel met Valencia in het toernooi om de Copa del Rey al te hebben geproefd aan het spelen voor zijn nieuwe club mocht Mina het afgelopen zondag laten zien in de basis tegen Getafe. De uitslag (0-0) viel tegen, maar Mina maakte een prima indruk. Af en toe nog wat schoonheidsfoutjes, maar dat neemt men in Barcelona voor lief. De hoop is er dat er een verdediger is binnengehaald die op termijn de absolute leider van de Catalaanse defensie wordt en af en toe ook met een dansje de show steelt.

Het programma in La Liga.
Het programma in La Liga.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.