WK-droom Oranje Onder-17 valt na strafschoppen in duigen

Het Nederlands elftal is donderdagavond uitgeschakeld op het WK Onder-17. De Oranje-talenten waren in Brasilia dicht bij de zege, maar Mexico nam de strafschoppen beter.

Bondscoach Peter van der Veen moest behoorlijk puzzelen voor de clash met de Mexicanen: aanvoerder Kenneth Taylor was ziek en rechtsback Ki-Jana Hoever was geschorst. Daardoor speelden Melayro Bogarde en Steven van der Sloot in de defensie. Het was ook met name de achterhoede van Oranje die de bal had in de eerste helft.

Mexico had geen enkele intentie om het spel te maken en concentreerde zich volledig op het bewaren van de organisatie. Slechts een paar keer kwam Oranje erdoorheen, telkens via Jayden Braaf. Hij kreeg vijf minuten voor rust de grootste kans van de eerste helft, maar na knap terugleggen van Mohamed Taabouni volleerde hij naast. Aan de andere kan greep Calvin Raatsie goed in bij het enige gevaarlijke moment van de Mexicanen.

In de tweede helft draaide Oranje de duimschroeven steeds verder aan. Youri Regeer kreeg na een kwartier de eerste grote kans. Na een razendsnelle counter gaf Sotje Hansen de bal hard voor op de Ajacied, maar die raakte hem verkeerd en zag zijn inzet over vliegen. Even later raakte Regeer de lat uit een hoekschop, terwijl ook Hansen, Maatsen en Braaf het doel van Mexico onder vuur namen.

Een kwartier voor tijd sloeg Oranje dan eindelijk toe. Nota bene Bogarde verraste de Mexicaanse defensie en gaf de bal laag voor op Regeer, die de bal nu wél binnentikte: 1-0. Het was pas zijn eerste doelpunt dit WK, maar wel meteen een heel belangrijke. Nederland stond namelijk met één been in de finale, maar Mexico gaf zich niet gewonnen en trok de stand in de 79ste minuut gelijk.

Efraín Álvarez krulde een vrije trap van een meter of twintig schitterend in de bovenhoek: 1-1. De aanvallende middenvelder is met afstand het grootste talent van de Mexicaanse ploeg, maar begon verrassend genoeg op de bank. Met zijn doelpunt haalde hij ook direct zijn gram naar bondscoach Marco Ruiz, die wel een erg verdedigend elftal het veld in had gestuurd. Die keuze wierp uiteindelijk wel zijn vruchten af, want Oranje kreeg de Mexicaanse organisatie ook in de slotfase niet meer kapotgespeeld.

Daardoor moesten strafschoppen de beslissing brengen. Álvarez begon, maar faalde hopeloos. Calvin Raatsie kon zijn Panenka eenvoudig vangen. De Mexicanen revancheerden zich daarna echter, terwijl namens Oranje Taabouni, Braaf en uiteindelijk ook Regeer misten. Oranje is daardoor uitgeschakeld en speelt zondag om de derde plaats. Mexico speelt later op die dag de finale tegen Frankrijk of Brazilië.