Alles wat je moet weten over de halve finale van Oranje Onder-17 tegen Mexico

Reacties

Het Nederlands elftal strijdt donderdagavond om 20.30 uur met Mexico om een plaats in de finale van het WK Onder-17 in Brazilië. Een uitgebreide vooruitblik op de wedstrijd in Bezerrão.

Alles wat je moet weten over de halve finale van Oranje Onder-17 tegen Mexico

Route naar de halve finale
Net als Nederland stond Mexico na twee groepsduels op de rand van uitschakeling dit WK. Het derde duel in poule F won de ploeg echter met 8-0 van de Solomoneilanden. In de knock-outfase versloegen de Mexicanen vervolgens Japan en Zuid-Korea. Oranje plaatste zich eveneens als nummer drie in de poule en won daarna van Nigeria en Paraguay.

De sterspeler
Dat is zonder enige twijfel Efraín Álvarez. De zeventienjarige aanvallende middenvelder beleefde dit seizoen zijn doorbraak bij LA Galaxy en werd door ploeggenoot Zlatan Ibahimovic al snel bestempeld tot 'met afstand het grootste talent van de hele MLS'. Álvarez is in Los Angeles geboren en dus hopen ze in Amerika nog steeds dat hij voor een interlandcarrière bij de VS kiest. Spits Santiago Muñoz en controleur Eugenio Pizzuto zijn ook spelers om in de gaten te houden, net als doelman Eduardo García, die in vier van de vijf duels de nul hield.

De speelwijze
In september stonden Nederland en Mexico nog tegenover elkaar in Harkema. Oranje speelde de Mexicanen toen echt helemaal kleurenblind, maar verzuimde dat uit te drukken in de score. In de tweede helft sloeg Mexico twee keer toe in de counter en won de ploeg op wonderbaarlijke wijze met 2-1. Het is typisch voor het spel van Mexico: ze spelen erg verdedigend en willen hun tegenstander in de counter pijn doen.

Het gevaar
'Mexico is erg gevaarlijk met spelhervattingen', vertelt bondscoach Peter van der Veen. 'Wij trainen daar elke dag op hebben een assortiment aan spelhervattingen die we daar tegenover kunnen zetten. We hebben alles in kaart en hebben woensdag getraind op een aantal specifieke kwaliteiten van Mexico. Hopelijk is het genoeg.'

Zorgenkindje
Met het oog op de standaardsituaties is de afwezigheid van de beste kopper in de selectie – Ki-Jana Hoever – erg onfortuinlijk. De rechtsback is geschorst na zijn gele kaart tegen Paraguay. 'Dat is zeker met de spelhervattingen even een zorgenkindje. Hij kopt ongelooflijk veel ballen weg, daar hebben we over gesproken, het is wel een dingetje', zegt Van der Veen.

Historie
Het is in meerdere opzichten een pikant affiche. De meeste selectiespelers van Oranje willen revanche voor de 2-1 nederlaag van twee maanden geleden, maar iets verder terug in de tijd komen we bij een aantal beladen clashes. Op het WK 2014 bijvoorbeeld, ook in Brazilië, met de vermeende schwalbe van Arjen Robben. En op het WK Onder-17 van 2005 stonden Oranje en Mexico eveneens tegenover elkaar in de halve finales, toen wonnen de Mexicanen met liefst 4-0. De gouden generatie met onder anderen Carlos Vela, Giovani dos Santos en Héctor Moreno won dat WK ook glansrijk.

Kriebels
Die beginnen steeds meer te komen in Kamp Oranje. 'Natuurlijk kriebelt het', vertelt Van der Veen. 'Ik ben zelf sportman geweest en dat zit nog steeds in je bloed. Je weet wat die jongens gaan voelen en dat is geweldig voor hen, een fantastische ervaring. Maar ook voor de staf is het mooi om mee te maken en te zien wat voor hoogtes we kunnen bereiken.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland O17
Meer over Nederland O17
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.