Winnend NEC ziet Dimata op schot komen

NEC blijft weer een speelronde in het linkerrijtje staan. De ploeg van Rogier Meijer won met 3-1 van FC Emmen, Nady Landry Dimata was met twee treffers de grote man aan Nijmeegse zijde. Met vier goals uit Dimata's laatste vier wedstrijden lijkt NEC eindelijk te hebben waar het dit seizoen nog aan schortte: een scorende spits.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 1
FC Emmen
FC Emmen

De eerste opwinding in de koude Goffert, waar onder meer de geschorste Oussama Tannane kou zat te lijden op de tribunes, liet tien minuten op zich wachten. Jari Vlak haalde Ibrahim Cissoko neer in het strafschopgebied. Scheidsrechter Joey Kooij, die te elfder ure was opgetrommeld om de zieke Sander van der Eijk te vervangen, wees naar de strafschopstip. Spits Dimata ontfermde zich over de bal en liet doelman Mickey van der Hart geen kans: 1-0.

Minstens zo cruciaal als Dimata's elfmetertrap was het optreden van Bart van Rooij na een klein halfuur. De rechtsback scoorde weliswaar niet, maar kopte een inzet van Mark Diemers knap van zijn lijn nadat de bal al langs de kansloze doelman Jasper Cillessen was gevlogen. Toen de ploeg van Dick Lukkien stilaan iets brutaler werd, kregen ze een tweede tik op de neus. Dimata werd knap weggestuurd door Elayis Tavsan en kon vrij op Van der Hart af. Hij had een teamgenoot die er nog beter voorstond, maar ging voor eigen succes en scoorde opnieuw.

Het feest werd eerst nog bedorven door een hooggeheven vlag, maar na beraad met de video-arbitrage werd het doelpunt goedgekeurd. Emmen gaf zich niet gewonnen. Op slag van rust kon Cillessen nog redden op een schot van Mohamed Bouchouari, maar in de rebound kon hij niet verhinderen dat Richairo Zivkovic de aansluitingstreffer op het bord zette.

Enkele minuten na rust toonde Tavsan zijn klasse. Hij dribbelde, draaide en zocht naar een miniem gaatje. Hij vond inderdaad een opening om Cissoko aan te spelen, die vrij voor de keeper de marge terug naar twee doelpunten tilde. Wat volgde, was weinig spectaculair. NEC kon of wilde Emmen niet kapotspelen, de geslagen opponent deed weinig dat op een comeback leek. Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde. In blessuretijd werd Mikkel Duelund nog getrakteerd op een applauswissel. De Deen wil vertrekken bij NEC, de club is bereid mee te werken.

De overwinning houdt NEC dus op de negende plaats. Woensdag moeten de troepen van Meijer aantreden in De Kuip, in de midweekse speelronde is Feyenoord de opponent. Emmen keert huiswaarts in de wetenschap dat het voorlopig zestiende staat. Ook voor hen is de volgende opgave een pittige: PSV komt naar Drenthe.