Winnend City voert druk op Arsenal op, De Bruyne passeert Bergkamp

De overwinning van Manchester City op Southampton bevatte zaterdag de bekende ingrediënten. Een doelpunt van Erling Haaland en een assist van Kevin De Bruyne. De beslissende voorzet van de captain was bovendien een bijzondere.

Manchester City
4 - 0
Southampton
Southampton

João Cancelo, in de formatie van manager Pep Guardiola linksback en spelmaker tegelijk, brak de score in het Etihad Stadium na twintig minuten open. De Portugees international dribbelde het vijandelijke strafschopgebied binnen, kapte met rechts en schoot de bal met links in de verre hoek (1-0). Het tweede City-doelpunt kwam op naam van Phil Foden, die doelman Gavin Bazunu verschalkte met een fijn stiftje (2-0).

De Bruyne gaat Bergkamp voorbij
De assist bij de goal van Foden kwam op naam van De Bruyne. Voor de captain was dat zijn 95ste beslissende voorzet in de Premier League. Daarmee passeert De Bruyne Dennis Bergkamp, die er eentje minder achter zijn naam heeft staan. Frank Lampard, Wayne Rooney en Cesc Fabregas lijken bovendien te achterhalen. Ryan Giggs leidt het klassement.

Haaland
City bleef hongerig en voerde de score na rust verder op. Riyad Mahrez liep een indraaiende voorzet van Rodri binnen (3-0), maar het wachten bleef op een treffer van Erling Haaland. Ook die kwam er. Natuurlijk, zou je zeggen. Op aangeven van Cancelo maakte het Noorse fenomeen alweer zijn vijftiende doelpunt in negen Premier League-wedstrijden.

Daar bleef het bij voor Southampton, dat in het Etihad Stadium negentig minuten lang niets te vertellen had. City, waar Nathan Aké als linksback de hele wedstrijd speelde, klimt door de overwinning weer over Arsenal heen. The Gunners komen zondag in actie tegen Liverpool en nemen de koppositie bij een zege weer over.