Winnend AZ heeft in zijn jacht op Ajax bijna geen aanvallers meer over

AZ heeft drie dagen na het bereiken van de halve finale in de Conference League opnieuw feest kunnen vieren in het eigen AFAS Stadion. RKC Waalwijk werd met 3-0 verslagen. Toch was het niet enkel hosanna in Alkmaar: de blessurezorgen in de voorhoede zijn alleen maar verder toegenomen.

AZ
AZ
3 - 0
RKC Waalwijk

Pascal Jansen kon tegen RKC al geen beroep doen op Jesper Karlsson en de donderdag tegen Anderlecht geblesseerd geraakte Vangelis Pavlidis en zondag viel ook Jens Odgaard uit. De Deen moest met een brancard van het veld gehaald worden, wat betekent dat AZ nu zijn drie belangrijkste aanvallers in de lappenmand heeft zitten.

Odgaard werd na een minuut of twintig vervangen door Mexx Meerdink, die tot overmaat van ramp ook nog eens geblesseerd raakte. De aanvaller keerde niet terug voor de tweede helft en lijkt deelname aan de Youth League-finale, die de talenten van AZ maandag spelen tegen Hajduk Split, wel te kunnen vergeten. Over de ernst van de kwetsuur is op het moment nog niks bekend.

De blessures betekenden een smet op een verder zorgeloze avond voor AZ, dat na een afgekeurd RKC-doelpunt (buitenspel voor Pelle Clement) de leiding nam via Sven Mijnans. Hij kopte na een uitstekende voorzet van Yukinari Sugawara raak. RKC liet zich pas in de slotfase van de eerste helft weer gelden. Eerst dwong Mats Seuntjens Mat Ryan tot een redding en vervolgens schoot Seuntjens op de arm van Sam Beukema. RKC leek recht te hebben op een penalty, maar kreeg die niet.

In de tweede helft nam AZ verder afstand. Hoogtepunt van de wedstrijd was de 2-0 van Mayckel Lahdo, die scoorde met een kiezelhard schot via de onderkant van de lat. Myron van Brederode was verantwoordelijk voor de derde treffer van de wedstrijd en stelde daarmee de overwinning voor AZ veilig.

AZ verstevigt met de thuiszege zijn vierde plaats in de Eredivisie en heeft een achterstand van slechts twee punten op nummer drie Ajax. Over twee weken, een week na de bekerfinale, gaan de Alkmaarders op bezoek bij de dolende landskampioen. RKC is de nummer acht van de ranglijst.