Wilmots: 'Alderweireld moet centraal de leider worden'

Reacties

De verdediging blijft het zorgenkindje van Marc Wilmots. De bondscoach van België moest vrijdag lijdzaam toezien hoe de blessuregevoelige Thomas Vermaelen het trainingsveld verliet, al bleken de klachten van de Barcelona-verdediger naderhand mee te vallen.

Wilmots: 'Alderweireld moet centraal de leider worden'

Wimots kreeg in de aanloop naar de bekendmaking van zijn definitieve selectie al te maken met de nodige afmeldingen. Verdedigers Dedryck Boyata, Björn Engels, aanvoerder Vincent Kompany en Nicolas Lombaerts kunnen allemaal geen acte de présence geven op het EK in Frankrijk. Daardoor blijft het puzzelen voor de keuzeheer.

Zondag wilde Wilmots in de laatste oefenwedstrijd tegen Noorwegen het centrale duo Toby Alderweireld/Vermaelen proberen. Ook dat plannetje viel in duigen. Vermaelen staakte de training met – naar later bleek – een verrekking in een kuit. Die klachten houden hem zondag aan de kant. Risico's wil Wilmots niet nemen. 'We weten ook dat we voorzichtig moeten zijn met hem. Er is dus geen reden tot paniek. Maar tegen Noorwegen zal hij niet spelen.'

De coach van de Belgen ging ook in op het spel van Vermaelen, die tegen Finland (1-1) samen met Jason Denayer als centraal duo geen goede indruk maakte. 'Tegen Finland waren Denayer en Vermaelen meer met zichzelf bezig dan met het collectieve. Ze speelden niet slecht, maar er was geen samenwerking. Niemand nam de leiding en ik heb iemand nodig die de verdediging stuurt. Daarom wilde ik zondag Toby en Thomas (Vermaelen, red.) naast elkaar zetten. Een jonge gast als Denayer kun je geen verdediging laten leiden. Als er iemand met ervaring naast hem staat, verloopt het veel beter, dan wordt hij gestuurd. Daarom wil ik Alderweireld centraal, als baas van de verdediging. Hij moet in Frankrijk de leider worden van de defensie.'

Wilmots zou ook nog voor een centraal duo kunnen kiezen dat bestaat uit Alderweireld en Vertonghen, die beiden bij Spurs op die plek een goed seizoen beleefden. Dat verhuist Denayer naar de rechterflank en komt er links een plek vrij voor Jordan Lukaku. Tegen Finland startte Vertonghen nog op links en was Alderweireld rechtsback.

Tijdens de training van vrijdag ging het niet alleen om Vermaelen. Yannick Carrasco en Marouane Fellaini verschenen door lichte klachten al helemaal niet. Bij de aanvaller van Atlético Madrid is uit voorzorg een scan van zijn kuit gemaakt. 'Hij heeft geen verrekking of een scheurtje, maar wel wat vocht in zijn kuit. Dat Yannick niet meetraint, is preventief. Ik verwacht hem volgende week woensdag opnieuw op de training', zo legde Wilmots in de Belgische pers uit.

Wilmots is zo onderhand wel klaar met al het blessureleed. 'Zaterdag ga ik alvast een kaarsje branden in Scherpenheuvel zodat er niks meer gebeurt', zo besloot Wilmots, die het op het EK met de Belgen opneemt tegen Italië, Ierland en Zweden, met een kwinkslag.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.