Willem II wint ruim en verliest Ogbeche in broedertwist

Willem II is dinsdag in de achtste finale van de strijd om de KNVB-beker in één helft over RKC Waalwijk heen gedenderd: 3-0. Toch kregen de Tilburgers in de Brabantse derby, die ook in het teken stond van een broedertwist, een flinke tegenslag te verwerken.

Bartolomew Ogbeche, die de laatste weken net als collega-spits Fran Sol in blakende vorm steekt, moest immers al binnen het half uur het veld geblesseerd verlaten. Dat deed de aanvaller, die in oktober terugkeerde van een zware knieblessure, met zichtbare teleurstelling. Op dat moment stond zijn ploeg al op voorsprong; na een kwartier dwarrelde een fraaie inzet van Sol de lange hoek in.

Ogbeche liep zijn kwetsuur op bij het volgende grote gevaar van Willem II. Doelman Etienne Vaessen trad goed op toen de Nigeriaan doorkwam, waarna de rebound van Ben Rienstra richting het lege doel werd geblokt. De middenvelder vocht in het Koning Willem II Stadion een rechtstreeks duel uit met zijn broer Daan Rienstra, die tegenover hem stond op het middenrif.

Ook de jongste Rienstra-telg kon niet voorkomen dat de thuisploeg nog voor rust makkelijk uitliep. In de 37ste minuut legde Jop van der Linden een vrije trap op het hoofd van Sol, die de lange hoek vond. Daarmee is de Spanjaard bij zes goals betrokken in zijn laatste vijf duels. Drie minuten na de 2-0 was ook Ismail Azzouzi trefzeker na een lage voorzet van de voor Ogbeche ingevallen Feyenoord-huurling Mo El Hankouri.

RKC had ook in de tweede helft weinig in de melk te brokkelen. Freek Herkens liet zelfs een grote kans op een vierde Tilburgse treffer liggen, maar de verdediger schoot uit de rebound hoog over na een vrije trap van Van der Linden. Een grotere nederlaag bleef de Waalwijkers bespaard, ook omdat Jordy Croux nog een mogelijkheid miste en Kevin Blom enkele penaltyclaims wegwuifde. De scheidsrechter deelde wel nog een tweede gele kaart uit aan RKC'er Irvingly van Eijma, die zijn eerste geel onterecht ontving.

Zo gaat Willem II net als SC Cambuur en PEC Zwolle donderdag in de koker voor de loting voor de kwartfinales. Vorig seizoen strandde de ploeg van Erwin van de Looi nog in de eerste ronde door een 5-0 nederlaag tegen Ajax.