Willem II is niet langer hekkensluiter na bevrijdende zege op Vitesse

Willem II heeft voor het eerst sinds 6 februari weer een Eredivisie-wedstrijd gewonnen. De Tilburgers rekenden in eigen huis af met Vitesse, met dank aan Jizz Hornkamp. Door de zege van de ploeg van Kevin Hofland is Sparta Rotterdam de nieuwe hekkensluiter.

Willem II
Willem II
1 - 0
Vitesse
Vitesse

Willem II kreeg veel tikken in de voorbije weken. De meest pijnlijke was misschien nog wel die twee weken geleden geïncasseerd werd, de 4-0 nederlaag tegen Go Ahead Eagles. De klap werd verwerkt en richting Vitesse-thuis was er nieuwe hoop, zo vertelde Hornkamp in een vooruitblik. 'We hebben nog drie thuiswedstrijden, thuis zijn we beter dan uit. Worden we vooruit gestuwd door de supporters. Zo voelen we dat echt', zei de spits tegen VI.

Het door Hornkamp geschetste scenario kwam al snel uit. In de vierde minuut dook rechtsback Leeroy Owusu diep op de helft van Vitesse op om een slechte crosspass van Eli Dasa te onderscheppen. Via de Willem II-verdediger belandde de bal snel bij Hornkamp, die niet aarzelde en doelman Markus Schubert met een schot in de korte hoek klopte: 1-0. Voor de 24-jarige aanvaller die in januari overkwam van FC Den Bosch was dat pas zijn tweede doelpunt in de Eredivisie.

Vitesse ging daarna wel op zoek naar de gelijkmaker, maar het spel van de bezoekers was niet dwingend genoeg om Willem II structureel in de problemen te brengen. Wel was Riechedly Bazoer voor rust nog dicht bij de gelijkmaker. De inschuivende verdediger zag zijn doelpoging hard tegen de paal eindigen. Vitesse stelde voetballend opnieuw teleur, al mocht er misschien ook niet veel verwacht worden van de ploeg die sinds de start van maart slechts één keer had gewonnen.

Door de aanvallende onmacht van Vitesse nam het optimisme op de tribunes in Tilburg steeds meer toe. De ploeg van Hofland verdedigde solide en loerde op de counter. Een extra doelpunt was niet meer nodig voor de zege. Willem II hield pas voor de tweede keer dit kalenderjaar de nul en deed uitstekende zaken met de overwinning op de subtopper. Sparta Rotterdam is gepasseerd en de teams die vlak boven de rode streep bivakkeren komen ook nadrukkelijk in het vizier. Willem II staat nu zeventiende, met evenveel punten als nummer vijftien Fortuna Sittard. Vitesse stevent nog wel af op deelname aan de play-offs om Europees voetbal, maar de huidige vorm moet zorgen baren.