Wijnaldum passeert Oranje-grootheden, Boadu in voetsporen Babel

Reacties

Het laatste EK-kwalificatieduel met Estland leverde tal van fraaie mijlpalen op voor de spelers van het Nederlands elftal. VI zet ze in samenwerking met Opta op een rij.

Wijnaldum passeert Oranje-grootheden, Boadu in voetsporen Babel
© Pro Shots

• Zo was het in meerdere opzichten een bijzondere avond voor Georginio Wijnaldum. De middenvelder van Liverpool droeg voor het eerst de aanvoerdersband en was de 89ste speler in de Oranje-historie die dat deed.

• Wijnaldum maakte tevens zijn eerste hattrick als international. De laatste Oranje-speler die drie keer scoorde in één interland was Robin van Persie: op 11 oktober 2013 in het WK-kwalificatieduel met Hongarije (8-1).

• Voor de laatste hattrick van een middenvelder moeten we nog veel verder terug. Sinds Johan Neeskens op 1 november 1972 drie keer scoorde tegen Noorwegen (9-0) was dat namelijk niet meer voorgekomen in Oranje.

topscorerslijst nederlands elftal

14. Marco van Basten 24 goals (58 caps)
15. Dirk Kuijt 24 goals (104 caps)
16. Leen Vente 19 goals (21 caps)
17. Memphis Depay 19 goals (52 caps)
18. Georginio Wijnaldum 18 goals (62 caps)

• Wijnaldum (18 goals) is Neeskens (17 goals in 49 interlands) nu ook voorbij op de topscorerslijst aller tijden, net als andere grootheden als Ruud Gullit (17 goals in 66 interlands) en Marc Overmars (17 goals in 86 interlands).

• In het kalenderjaar 2019 was Wijnaldum de topscorer van Oranje met liefst acht doelpunten. In zijn zeventien duels onder Koeman scoorde de middenvelder tien keer, twee keer vaker dan in zijn eerste 45 interlands.

• In zijn vorige interland op bezoek bij Wit-Rusland (1-2) scoorde Wijnaldum ook al twee keer. De laatste speler die in twee opeenvolgende interlands minstens twee goals maakte, was Robin van Persie in 2013.

'Wijnaldum beoordeelt kwalificatiereeks Oranje: een 7 denk ik'

• Myron Boadu scoorde ook tegen Estland. De eerste international die werd geboren in de 21ste eeuw was met 18 jaar en 309 dagen de jongste doelpuntenmaker sinds Ryan Babel in 2005 tegen Roemenië (18 jaar en 97 dagen).

• Calvin Stengs scoorde bij zijn debuut niet, maar was wel goed voor twee assists. Bovendien creëerde de aanvaller van AZ in totaal acht kansen, het hoogste aantal sinds Quincy Promes in 2016 tegen Wit-Rusland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Nathan Aké was ook trefzeker, maar verlengde ook zijn ongeslagen reeks in Oranje naar dertien duels. Alleen Hedwiges Maduro (18), Tim de Cler (17) en Jonathan de Guzmán (14) speelden meer interlands zonder te verliezen.

• Boadu en Stengs waren pas de tweede en derde Oranje-debutant van 2019 na PSV-spits Donyell Malen. Het laatste jaar met minder nieuwelingen in het Nederlands elftal was in 2008 (Dirk Marcellis en Michel Vorm).

'Boadu en Stengs bezorgen Koeman nog meer aanvallende opties'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.