Wie is Maarten Stekelenburg, de nieuwe assistent van Koeman?

Reacties

Maarten Stekelenburg, de nieuwe assistent-trainer van bondscoach Ronald Koeman, is afkomstig uit een (bekende) sportfamilie en was de afgelopen jaren hoofdtrainer van Oranje Onder-19.

Wie is Maarten Stekelenburg, de nieuwe assistent van Koeman?
© Pro Shots

De 47-jarige Amsterdammer is de zoon van Jan Stekelenburg, die sinds 1968 actief is bij Studio Sport. Ook Jeroen Stekelenburg, het broertje van Maarten, werkt bij de NOS. Tegenwoordig verzorgt hij de interviews rondom wedstrijden van het Nederlands elftal, al is nog niet duidelijk of hij dat blijft doen na de aanstelling van zijn broer als opvolger van Kees van Wonderen in de technische staf van Koeman.

Dan is er ook nog halfbroer Milan van Dongen, die werkzaam is bij FOX Sports. 'Mijn zoons gingen van jongs af aan vaak met me mee naar wedstrijden. Ze kregen dit met de paplepel ingegoten', aldus vader Jan vorig jaar in gesprek met De Volkskrant.

De oudste telg is als enige actief in het profvoetbal. Maarten Stekelenburg, niet te verwarren met de bekende doelman, was in de jaren negentig jeugdcoördinator bij AFC. Clubgenoot Jack van Gelder bracht hem in contact met Hans Westerhof, toenmalig hoofd opleidingen van Ajax. Bij die club was Stekelenburg negen jaar werkzaam, als jeugdtrainer en tijdelijk als hoofd opleidingen.

Tien jaar geleden maakte Stekelenburg de overstap naar satellietclub Ajax Cape Town. Hij werkte als hoofd jeugdopleiding samen met hoofdtrainer Foppe de Haan, waarvan hij in 2011 het stokje overnam. Onder zijn leiding werden de Zuid-Afrikanen negende in de competitie; kort daarna werd Stekelenburg ontslagen.

Na zijn terugkeer bij AFC begon Stekelenburg aan het traject om hoofdtrainer te worden. Hij liep stage bij Ajax-coach Frank de Boer en haalde als bondscoach van Oranje Onder-17 met Mark van Bommel als assistent de EK-finale. Daarin verloor de jeugdploeg met onder anderen Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Steven Bergwijn na strafschoppen van Engeland.

In 2015 stond Stekelenburg enkele maanden voor de groep bij Almere City als opvolger van Fred Grim, waar hij wegens teleurstellende resultaten werd ontslagen. Sinds 2016 was Stekelenburg opnieuw bondscoach, ditmaal van Oranje Onder-19. Komende zomer gaat de 47-jarige trainer voor het eerst naar een EK voor senioren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.