West Ham en Álvarez verpesten basisdebuut Verbruggen bij Brighton

Het Premier League-debuut van keeper Bart Verbruggen bij Brighton & Hove Albion is uitgelopen op een grote teleurstelling. The Seagulls domineerden zaterdag lange tijd in eigen huis tegen West Ham United, maar de Londenaren bleken veel effectiever dan Brighton.

Brighton & Hove Albion
1 - 3
West Ham United

De eerste helft van het duel in het Amex Stadium had veel weg van een 45 minuten durende rondo, maar Brighton, voor de wedstrijd koploper in de Premier League, deed niet heel veel met de grote hoeveelheid balbezit. The Seagulls hadden 83 procent balbezit voor rust, maar echte grote kansen bleven uit voor het doel van keeper Alphonse Areola. Evan Ferguson en Billy Gilmour werden dreigend, maar hun pogingen misten kracht en venijn.

West Ham, met ex-Ajacied Edson Álvarez voor het eerst in de basis, zorgde al vroeg in de wedstrijd voor gevaar via Lucas Paquetá, maar hij schoot na een verre ingooi en een doorkopbal van Kurt Zouma vlak voor het doel van Verbruggen over. Na ruim een kwartier leidde Brighton-verdediger Adam Webster met een knullige actie de openingstreffer in: hij verspeelde de bal aan Mikhail Antonio, waarna de spits James Ward-Prowse bediende. De zomeraanwinst van West Ham tikte in twee instanties de 0-1 binnen.

Primeur West Ham
Brighton hield ook na de rust een veldoverwicht, maar na een klein uur vergrootte Jarrod Bowen de voorsprong voor West Ham. Invaller Saïd Benrahma bediende Bowen op maat na een counter en voor de tweede keer op de avond werd Verbruggen gepasseerd. Na de 0-2 nam het enorme veldoverwicht van Brighton af en kregen de Londenaren, die in twaalf eerdere Premier League-duels met Brighton nooit wisten te winnen, meer vat op het duel.

Vijf minuten na de 0-2 werd het ook nog 0-3. Bowen was dit keer de aangever bij een goal van Antonio. De spits troefde net als voor de rust Webster af en passeerde Verbruggen in de verre hoek. Met Joël Veltman als invaller binnen de lijnen werd het nog 1-3. Veltman gaf de assist bij de eretreffer van Pascal Gross en kreeg later zelf ook nog een goede schotkans. Areola tikte de inzet van Veltman over het doel. West Ham is door de primeurzege op Brighton voorlopig de nieuwe koploper in de Premier League.