'Wereldtopper' Krul zorgt voor kritiek, bewondering en grote zorgen

Tim Krul stond zondagavond weer eens vol in de spotlights. Hoewel hij met zijn Norwich City thuis verloor van Manchester United, was de keeper de grote uitblinker bij de thuisploeg, onder meer door twee penalty's te stoppen. Man Utd-manager Ole Gunnar Solskjaer vond dat knap, maar ook onrechtmatig.

Norwich City
1 - 3
Manchester United

De uiteindelijk met 1-3 verloren thuiswedstrijd tegen Manchester United was voor Norwich-goalie Krul een bijzonder duel. Hoewel hij dus drie treffers moest slikken, keerde hij in de eerste helft liefst twee strafschoppen: in de 29ste minuut een pingel van Marcus Rashford en in de 44ste een pingel van Anthony Martial. Daarmee werd hij de eerste keeper sinds oktober 2016 die in één Premier League-duel twee strafschoppen stopte. Saillant detail: destijds was het landgenoot Maarten Stekelenburg die dat kunstje flikte, namens Everton tegen Manchester City.

Man Utd-manager Solskjaer was na afloop lovend óver, maar ook kritisch óp de Nederlander. 'De eerste vond ik eerijk gezegd geen penalty, de tweede wel. Maar in ieder geval: beide strafschoppen hadden opnieuw moeten worden genomen. Die keeper kwam tot twee keer toe een meter van zijn lijn', zo klaagde de Noor. 'Het is met deze regel een beetje hetzelfde als met de regel dat keepers de bal maar zes seconden in hun handen mogen houden. Daar werd een maand op gelet, en toen niet meer. Dat is hiermee blijkbaar ook het geval.'

Toch had Solskjaer ook mooie woorden over voor Krul. 'Wat penalty's betreft is hij een van de besten ter wereld. Kunnen jullie je het WK 2014 nog herinneren? Was het niet Louis van Gaal die toen Jasper Cillessen naar de kant haalde?', vroeg hij het aanwezige journaille. Daarmee doelde hij op de kwartfinale van het toernooi in Brazilië, toen Krul tegen Costa Rica kort voor het einde van de verlenging bij Oranje in het veld kwam voor Cillessen en uiteindelijk de held werd in de penaltyserie. 'Hij is heel slim, met zijn maniertjes en gebaartjes. Hij had waarschijnlijk ook geel moeten krijgen omdat hij maar bleef treuzelen en niet in zijn doel ging staan toen die penalty genomen moest worden. Hoe dan ook: beide penalty's hadden opnieuw moeten worden genomen.'

Ongerust
Na de wedstrijd waren er echter ook grote zorgen over Krul, die kort voor tijd een knieblessure opliep. Hij speelde de wedstrijd nog wel uit, maar manager Daniel Farke maakte zich na afloop grote zorgen. 'Tim is dit hele seizoen al uitstekend. Hij speelt geweldige wedstrijden, heeft een geweldig karakter, en is een echte leider en een persoonlijkheid. Daarom ben ik behoorlijk ongerust over die blessure. Dat was hij zelf ook, omdat hij in het verleden de kruisband van diezelfde knie heeft afgescheurd. Godzijdank kon hij de wedstrijd uitspelen, nu moeten we afwachten wat de dokter morgen zegt. Ik hoop dat het meevalt.'

Krul zelf nam even later de allergrooste zorgen overigens weg. Tegenover de BBC sprak hij: 'Toen het gebeurde, maakte ik me direct zorgen, maar nu voelt het alweer wat beter.'