Wereldgoal Malen hoogtepunt van moeizame bekeravond PSV

PSV heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het TOTO KNVB-bekertoernooi. De Eindhovenaren boekten dankzij een prachtig doelpunt van Donyell Malen een krappe zege op Eerstedivisonist De Graafschap.

De Graafschap
1 - 2
PSV
PSV

De Graafschap-trainer Mike Snoei koesterde vooraf de hoop dat Roger Schmidt in het bekeronderonsje de vaste namen wat rust zou gunnen, maar daar was geen sprake van. Lars Unnerstall mocht weliswaar plaatsnemen onder de lat, maar onder anderen Mario Götze, Mohamed Ihattaren en Donyell Malen verschenen 'gewoon' aan de aftrap. Ook was er een basisplaats voor Denzel Dumfries, die zijn honderste officiële duel voor de Eindhovenaren speelde.

Van onderschatting leek dus geen sprake en dat was, gekeken naar het recente verleden, niet onverstandig. Vorig seizoen werd PSV uitgeschakeld door Eerstedivisionist NAC Breda, terwijl het een jaar eerder misging tegen RKC Waalwijk. Er viel dus wat te halen voor De Superboeren, die een stormachtige openingsfase van de bezoekers met kansen voor Ihattaren en Timo Baumgartl overleefden.

Na een half uur leek de thuisploeg plots op voorsprong te komen. Een vrije trap van Daryl van Mieghem kwam op de pantoffel van de glijdende Toine van Huizen, die even dacht dat hij het mooiste doelpunt van uit zijn loopbaan had gemaakt. De grensrechter vlagde echter voor buitenspel en dus ging dat feestje niet door. Daarna werd er in het restant van de eerste helft niet meer gescoord, waardoor beide ploegen zonder goals de kleedkamer opzochten.

De uitstekend keepende Rody de Boer hield De Graafschap met kunst- en vliegwerk ook na rust nog enkele keren op de been, maar na een overtreding op Dumfries in het strafschopgebied moest hij toch capituleren. Het cadeautje (een strafschop) werd dankbaar uitgepakt door Philipp Max, die zijn ploeg na een klein uur eindelijk op voorsprong bracht. Vervolgens moest De Graafschap op zoek naar de gelijkmaker, maar het creëren van kansen was een lastige opgave voor de ploeg van Snoei.

Een paar minuten voor tijd maakte Malen met een heerlijk afstandsschot er 2-0 van. In de blessuretijd maakte de achttienjarige invaller Milan Hilderink het nog even spannend, door zijn debuut op te luisteren met een doelpunt, maar de treffer kwam te laat, waardoor PSV zich met hangen en wurgen plaatst voor de volgende ronde van de beker.