Weghorst bevrijdt stroef en zoekend Oranje

Reacties

Nederland heeft de laatste test voor het EK gewonnen. In Enschede moest Georgië eraan geloven in het Oranje-uitzwaaiduel, dat drie goals én vraagtekens opleverde over de gekozen tactiek.

Weghorst bevrijdt stroef en zoekend Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 0
Georgië
Georgië

De kritische geluiden na het teleurstellende gelijkspel tegen Schotland ten spijt, De Boer hield tegen Georgië vast aan zijn 5-3-2-tactiek. 'Het is een leerproces', stelde de bondscoach in aanloop naar de laatste test voor het EK. 'Het heet niet voor niets een oefenwedstrijd, daar moet je van leren.'

In vergelijking met het gelijkspel tegen Schotland kwamen er twee andere spelers aan de aftrap. Zoals afgesproken nam Maarten Stekelenburg de plaats onder de lat in van Tim Krul, terwijl de herstelde Daley Blind de plaats innam van de licht geblesseerde Matthijs de Ligt.

Na een vroeg schrikmomentje – Saba Lobzhanidze dook dreigend maar zonder resultaat op voor Stekelenburg – leek Oranje geleerd te hebben van de Schotse lessen. In de negende minuut was de eerste bres geslagen in de Georgische defensie. Denzel Dumfries werd na een steekbal van Memphis Depay onreglementair afgestopt. De toegekende strafschop leverde de 1-0 op via Memphis, die kort daarna bij de tweede paal door doelman Giorgi Loria een tweede treffer werd onthouden.

Gaandeweg de eerste helft kregen misverstanden en slordigheden de overhand in het spel van Oranje. Enkele goede kansen voor Georgië waren waarschuwingen voor Nederland, dat op z'n beurt via Wout Weghorst en Frenkie de Jong doelman Loria aan het werk zette. Na het rustsignaal beklijfde toch het beeld van een slordig Oranje, zoekende was naar houvast.

In de tweede helft, met Nathan Aké voor Blind, was een verbetering van het spel aanvankelijk ver te zoeken. Het voorzichtig ontluikende fluitconcert maakte in de 55ste minuut plaats voor de ontlading, bij Wout Weghorst in het bijzonder. De spits schoot raak op aangeven van Memphis en vierde zijn eerste treffer meer dan uitbundig.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voor Oranje werkte de primeur voor Weghorst bevrijdend. Het moegestreden Georgië moest meer ruimte laten, maar de volgende klap voor de gasten liet op zich wachten. Onder anderen Memphis en Marten de Roon zagen hun fraaie pogingen vruchteloos blijven, voordat invaller Ryan Gravenberch een kwartier voor tijd met een kopbal zijn eerste Oranje-treffer kon bejubelen.

Met Steven Berghuis voor Jurriën Timber speelde Oranje het uitzwaaiduel met 4-3-3 uit. Tot meer doelpunten leidde het niet. Met het oog op de start van het EK op 13 juni tegen Oekraïne heeft De Boer ondanks de ruime zege wel werk te verzetten. Dat was de duidelijkste les van het uitzwaaiduel in Enschede.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.