Weg naar WK ligt open voor Oranje na blamage Noorwegen

Reacties

Een doemscenario dreigt voor Noorwegen na het debacle tegen Letland, dat Nederland en Turkije een goede dienst bewees. 

Weg naar WK ligt open voor Oranje na blamage Noorwegen
© Imago
Noorwegen
Noorwegen
0 - 0
Letland
Letland

Noorwegen kon met een zege op Letland de koppositie in Groep G in ieder geval voor enkele uren pakken. Met de volgende drie punten zou rustig gekeken kunnen worden hoe Nederland het ervan af zou brengen in en tegen Montenegro. Dinsdag zou dan de strijd om het WK-ticket in De Kuip moeten worden beslecht.

Dat geschetste scenario bleef in Oslo angstvallig diep in de lade liggen. Bondscoach Stale Solbakken had heel andere zorgen. Na de eerste 45 minuten stond er nog een 0-0 stand op het scorebord. Kristian Thorstvedt had weliswaar de paal geraakt, maar heel veel indruk maakte het Noorse aanvalsspel niet.

Bij de start van de tweede helft kwam spits Joshua King voor middenvelder Morten Thorsby om de Noorse druk op het Letse doel te vergroten. De bevrijdende treffer van Noorwegen bleef onder meer door gebrekkige afronding van Thorstveldt en Mohamed Elyounoussi achterwege.

De laatste dacht tien minuten voor tijd voor de bevrijdende 1-0 te hebben getekend. Maar op advies van de VAR ging er wegens buitenspel een streep door de Noorse treffer. Het stugge Letland bleek te taai voor de ploeg van Solbakken, die zag hoe ook een slotoffensief niet leidde tot het gewenste resultaat.

Door de blamage rest voor Noorwegen bij een zege van Nederland in Montenegro de strijd om de tweede plaats. In plaats van met Oranje te strijden voor directe plaatsing voor het WK kan het eindtoernooi in Qatar zelfs helemaal aan de Noren voorbijgaan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Turkije
Turkije
6 - 0
Gibraltar
Gibraltar

De opdracht voor Turkije was simpel. De ploeg van bondscoach Stefan Kuntz moest de klus tegen Gibraltar klaren en dan hopen op averij voor Noorwegen om de kansen op de tweede plaats te zien stijgen. Aan die eerste opdracht voldeden de Turken. Met Orkun Kökçu in de basis zette de thuisploeg in de elfde minuut de eerste stap.

Kerem Akturkoglu brak de ban tegen Gibraltar, dat halverwege de eerste helft al verder moest met tien man. Op advies van de VAR had Jayce Olivero een rode kaart gekregen voor zijn overtreding op Zeki Çelic. Nog voor rust had Halil Dervisoglu met twee treffers de numerieke meerderheid in de score tot uitdrukking gebracht. Merih Demiral, Serdar Dursun en Mert Muldur voegden in de tweede helft daar nog treffers aan toe; 6-0.

Turkije speelt dinsdag op de laatste speeldag van Groep G tegen Montenegro. Bij een gelijk resultaat als Noorwegen tegen Nederland blijft de tweede plaats in handen van de ploeg van Kuntz.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
6
Gibraltar
10
0
0
10
4-43
-39
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.