Weergaloze goal helpt City ontsnappen tegen West Ham

Manchester City heeft de voorsprong op Manchester United weer vergroot tot acht punten. Gemakkelijk ging het zeker niet tegen West Ham United, maar gewonnen werd er door een heerlijk doelpunt in de slotfase wel: 2-1.

Manager Pep Guardiola koos tegen West Ham voor Danilo als linksback en Fabian Delph als verdedigende middenvelder, waardoor Fernandinho op de bank begon. Op die manier probeerde de tacticus de Braziliaan te sparen en nog meer voetbal op het middenveld te brengen, een experiment dat volledig mislukte.

City speelde een zeer zwakke eerste helft en kwam niet verder dan een poging van afstand van David Silva. West Ham maakte het de thuisploeg bovendien lastig door agressief de duels aan te gaan en veelvuldig te kiezen voor de lange bal.

Het leverde kansen op voor Michail Antonio en Manuel Lanzini. De beloning volgde op slag van rust. Na een korte corner werd de bal voor het City-doel geslingerd, waar Angelo Ogbonna het hoogst sprong en de 0-1 tegen de touwen kopte.

Guardiola greep direct in en bracht Gabriel Jesus voor Danilo. Een goede greep, want West Ham werd vanaf het eerste moment in de tweede helft onder druk gezet. In de 57ste minuut leverde dat de gelijkmaker op Nicolás van Otamendi, die binnentikte op aangeven van Jesus.

City nam geen gas terug en kreeg grote kansen op de 2-1, maar bij West Ham groeide doelman Adrián uit tot de grote uitblinker. De Spaanse keeper tikte een vrije trap van Kevin De Bruyne uit zijn doel en voorkwam met twee spectaculaire reddingen een doelpunt van Leroy Sané, die tot twee keer toe voor hem opdook.

Toch kon de voorsprong voor City niet uitblijven. Zeven minuten voor tijd schoot Silva op acrobatische wijze een al even zo prachtige voorzet van De Bruyne binnen: 2-1. Het doelpunt kwam The Citizens, die nog ontsnapten na een grote kans voor Diafra Sakho, toe. De nog altijd ongeslagen koploper van Engeland heeft nu 43 punten na vijftien duels. West Ham staat met tien punten voorlaatste.