Wat Cruijff, de Ronaldo's en andere legendes zeiden over Pelé

Reacties

Pelé wordt na zijn overlijden groots geëerd door de voetbalwereld, maar werd ook bij leven bewierookt door zijn collega's. VI verzamelde uitspraken die verschillende voetballegendes in de afgelopen decennia deden over de Braziliaan.

Wat Cruijff, de Ronaldo's en andere legendes zeiden over Pelé
© Pro Shots

'Soms heb ik het gevoel dat het voetbal is bedacht voor deze magische speler.' - Sir Bobby Charlton, wereldkampioen met Engeland in 1966 en Gouden Bal-winnaar in hetzelfde jaar.

'De beste speler ooit was Di Stéfano. Ik weiger Pelé als speler te zien. Hij stond daarboven.' - Ferenc Puskás, aanvoerder van het beste Hongarije ooit, doelpuntenmachine en de naamgever van de Puskás Award.

© Pro Shots

'Voor Brazilianen voelt het alsof ze het over een entiteit hebben, als ze spreken over Pelé. Als iets wat superieur is aan al het andere.' – Ronaldo, drievoudig Wereldvoetballer van het Jaar en een van de beste aanvallers aller tijden.

'Ik kan een nieuwe Di Stéfano zijn, maar geen nieuwe Pelé. Hij is de enige die de logica overstijgt.' – Johan Cruijff, drievoudig Gouden Bal-winnaar en volgens velen de beste Nederlandse voetballer aller tijden.

'De beste speler ooit? Pelé. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zijn allebei fantastische spelers met specifieke kwaliteiten, maar Pelé was beter.' - Alfredo Di Stéfano, tweevoudig Gouden Bal-winnaar en volgens een verkiezing van Real Madrid-fans in 2017 de beste speler die ooit uitkwam voor de club.

'Messi heeft alles in zich om de beste te worden, maar dan moet hij eerst langs Maradona, Romário en uiteindelijk Pelé.' - Romário, maker van ruim 750 doelpunten, wereldkampioen met Brazilië in 1994 en Wereldvoetballer van het Jaar in datzelfde jaar.

'Ik zei voor de wedstrijd tegen mezelf dat hij gewoon van vlees en bloed is, net als ieder ander. Maar dat zag ik verkeerd.' - Tarcisio Burgnich, international van Italië en tegenstander van Pelé in de WK-finale van 1970.

'Als je drie keer de wereldbeker wint… Ja, sorry, dat is wel heel veel. De jaren zestig en een klein deel van de jaren zeventig was de tijd van Pelé.' - Ruud Gullit, een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden, die uitlegde waarom hij Lionel Messi na de WK-finale van 2022 nog niet bestempelde als beste speler ooit.

© Pro Shots

'Pelé is de grootste speler in de geschiedenis van het voetbal. Er zal altijd maar één Pelé zijn.' – Cristiano Ronaldo, vijfvoudig Gouden Bal-winnaar, topscorer aller tijden van de Champions League en de enige voetballer die scoorde op vijf WK's.

'Een artiest is iemand die zorgt voor licht in een donkere kamer. Ik heb nooit een verschil gezien tussen de pass van Pelé op Carlos Alberto in de WK-finale van 1970 en de gedichten van de jonge Rimbaud. Het zijn beide menselijke manifestaties met een schoonheid die ons raakt en ons een gevoel geeft van eeuwigheid.' - Éric Cantona, clublegende van Manchester United, viervoudig Premier League-winnaar en voormalig aanvoerder van Frankrijk.

'Pelé is de beste speler aller tijden. Hij heeft twintig jaar lang geheerst. Alle anderen - Diego Maradona, Johan Cruijff, Michel Platini - staan onder hem. Niemand is als Pelé.' - Franz Beckenbauer, wereldkampioen met West-Duitsland in 1974 (als speler) en 1990 (als bondscoach), drievoudig Europa Cup I-winnaar en een van de beste voetballers ooit.

© Pro Shots

'De discussie over wie de beste voetballer was van de twintigste eeuw is absurd. Er is maar één mogelijk antwoord: Pelé. Hij is de beste speler aller tijden. Met afstand, zou ik zeggen.' - Zico, legende van Brazilië en een van de beste spelers die nooit de wereldbeker optilde.

'Pelé speelde in een tijdperk met veel grote spelers. Toch stak hij boven de rest uit. Hij was een complete speler op iedere mogelijke manier, en bovendien een lieve persoon. Cristiano Ronaldo is nog jong, en heeft nog vele jaren te gaan. Maar tot dusver zie ik niemand die zich kan meten aan Pelé.' - Eusébio, topscorer van het WK 1966, doelpuntenmachine van Benfica en net als Pelé omgedoopt tot 'o Rei', ofwel 'de Koning'.

'Toen ik Pelé zag spelen, wilde ik mijn voetbalschoenen opbergen. Ik voelde me nooit zo gedomineerd en overklast.' Just Fontaine, topscorer van het WK 1958 en tegenstander van Pelé in de halve finale van het toernooi, waarin Pelé een hattrick maakte.

'Mijn beste doelpunt ooit was een één-twee met Celeste. We noemden hem Edson Arantes do Nascimento.' - Dondinho, voormalig aanvaller van Fluminense en de vader van Pelé.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.