Wan-Bissaka, per toeval de beste tackelaar van de Premier League

Reacties

Aaron Wan-Bissaka is niet te stoppen. Beter gezegd: Aaron Wan-Bissaka stopt iedereen af. De rechtsback van Crystal Palace is de speler uit de Premier League wiens ontwikkeling in 2018 het snelst is gegaan. Zijn verhaal onderstreept de kracht van toeval en geloof.

Wan-Bissaka, per toeval de beste tackelaar van de Premier League

In 2017 was de 21-jarige Londenaar nog een aanvaller in de jeugd van Crystal Palace. Wan-Bissaka kwam als elfjarige bij de club uit het zuiden van de hoofdstad. Een uiterst kalme jongen, met werklust en een wisselende discipline. Die twee seizoenen geleden plots zijn natuurlijke positie vond en sindsdien als een komeet gaat.

De razendsnelle, getructe Wilfried Zaha herrinnert het zich nog goed. Op een blauwe maandag had het eerste elftal een extra speler nodig voor het partijtje op de training. Wan-Bissaka deed mee en vervulde met succes de ondankbare taak om Zaha af te stoppen. Tot verbazing van iedereen, Zaha in het bijzonder. 'Ik was behoorlijk geschokt toen ik tegen hem speelde.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zaha vertelt het lachend, in gesprek met het clubkanaal. 'Ik snap niet hoe je van vleugelaanvaller een back wordt. Want hij is verdedigend zo sterk', aldus Zaha, die ook ziet dat Wan-Bissaka de nietsontziende focus van een no-nonsense verdediger heeft. 'Als je geen gesprek met hem start, zegt hij niets. Maar hij praat ook niet veel in het veld. Hij doet gewoon zijn ding en speelt goed.'

Na zijn verrassende optreden op de training van de hoofdmacht ging de technische staf van de reserveploeg aan de slag met Wan-Bissaka. Hoewel hij met zijn slungelige postuur, snelheid en uitstekende tackles zijn mannetje stond, was er ruimte voor verbetering. 'Hij liet soms grote gaten vallen en het was grappig om te zien hoe hij ballen probeerde weg te koppen', aldus zijn trainer van destijds, Richard Shaw, tegenover Sky Sports.

Wan-Bissaka zet Eden Hazard van de bal.
Wan-Bissaka zet Eden Hazard van de bal.

Wan-Bissaka groeide, sloot onder Frank de Boer aan bij het eerste elftal en werd na diens ontslag door blessureleed van Joel Ward noodgedwongen in het diepe gegooid door Roy Hodgson. In zijn eerste drie wedstrijden, in februari van dit jaar, stond hij tegen achtereenvolgens Heung-Min Son, Alexis Sánchez en Eden Hazard. 'Hij heeft zeker snel leren zwemmen', zei Hodgson met gevoel voor understatement.

Sinds die geslaagde tests is Wan-Bissaka een vaste waarde bij Crystal Palace, dat concurrent Timothy Fosu-Mensah liet gaan. Sterker nog: Wan-Bissaka is dit seizoen de beste speler van de nummer veertien van de Premier League én in verdedigend opzicht de beste rechtsback van de competitie. Er kan zelfs geen enkele speler op het hoogste niveau in Engeland tippen aan het slagingspercentage van zijn tackles.

Speler Tackles Intercepties Slagingspercentage
Pereira (Leicester City) 75 32 53.33%
Wan-Bissaka (Crystal Palace) 69 49 71.01%
Azpilicueta (Chelsea) 57 22 59.65%
Boly (Wolves) 52 43 61.54%
Bamba (Cardiff City) 51 48 56.86%

Bovenstaande cijfers bevestigen het beeld dat Wan-Bissaka aan een stormachtige ontwikkeling bezig is. Het leverde hem een debuut voor Jong Engeland op, terwijl de roep voor een kans voor de volwassen Three Lions ook steeds massaler wordt. Maar zelfs de vermeende interesse van Manchester City zal de geboren verdediger niet veel doen. Shaw: 'Hij verbaast me nooit. Want ik weet hoe hij in elkaar zit. Hij is zo'n koele kikker, niets verrast hem.'

Wolverhampton Wanderers
Wolverhampton Wanderers
0 - 2
Crystal Palace
Crystal Palace

Wan-Bissaka is een van de elf namen in het VI Scout Talententeam van 2018.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.