Wachten op die ene titel: Liverpool maakt de dertig jaar tóch vol

Reacties

Zonder de coronacrisis was Liverpool waarschijnlijk allang kampioen van Engeland geweest, nu heeft de club de dertig jaar toch vol gemaakt. Want zo lang wachten ze op Anfield al op het winnen van de landstitel.

Wachten op die ene titel: Liverpool maakt de dertig jaar tóch vol
© Imago

Deze dinsdag is het exact dertig jaar geleden dat Liverpool op 28 april 1990 voor het laatst landskampioen werd. De Premier League heette toen nog de First Division en slechts een handvol spelers uit de huidige selectie was toen al geboren (James Milner, Adam Lallana, Dejan Lovren en reservekekeepers Andy Lonergan en Adrián). Drie decennia gingen sindsdien voorbij. Liverpool won daarin tal van prijzen, maar op het kampioenschap was het al die tijd wachten. En dat kreeg daardoor de status van Heilige Graal.

Dat hadden ze toen niet kunnen denken, vertelde oud-speler John Barnes maandag aan Inews. 'Als we toen hadden geweten dat 1990 de laatste keer in dertig jaar zou zijn dat Liverpool de titel zou winnen, hadden we er wel wat meer van genoten', vertelde de voormalige linksbuiten. 'Natuurlijk zijn we het die avond wel wezen vieren, maar toen gingen we bijna elke avond op stap! Natuurlijk genoten we er wel van, maar als club hadden we de titel al zo vaak gewonnen.' De focus ging daarom alweer op de volgende prijs.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Maar het zou dus even duren voordat die er kwam. In 1992 kwam er nog wel een FA Cup bij en in 1995 een League Cup, maar dat was het wel. De landstitel van 1990 was feitelijk het laatste wapenfeit van een succesvolle generatie spelers, van wie velen al op hun laatste benen liepen. 'Toch was het nog steeds een fantastisch team, vol met klassespelers', blikte Phil Tompson terug bij Sky Sports. 'Misschien was er kritiek omdat het een ploeg op leeftijd was, maar we waren de verdiende kampioen. Het was een geweldige ploeg.'

Daar valt inderdaad niks op af te dingen want Liverpool werd twee duels voor het einde van de competitie al kampioen dankzij een 2-1 zege op Queens Park Rangers dankzij goals van Ian Rush en Barnes, die met 22 goals dat seizoen de clubtopscorer was. Aan het einde van de rit bedroeg de voorsprong op nummer twee Aston Villa negen punten, Tottenham Hotspur, Arsenal en Chelsea eindigden op grote afstand. Bovendien was de ploeg van speler/manager Kenny Dalglish (foto) ook verreweg de meest productieve met 78 goals.

De spelers die in 1990 kampioen werden met Liverpool. Staand (vanaf links): Peter Beardsley, Ronnie Rosenthal, Gary Gillespie, Jan Molby, Ronnie Whelan, Ian Rush, Gary Ablett, John Barnes, Bruce Grobbelaar. Gehurkt: Brian Burrows, Barry Venison, Glenn Hysen, Alan Hansen, Steve Nicol, Ray Houghton en Steve Staunton.
© Imago
De spelers die in 1990 kampioen werden met Liverpool. Staand (vanaf links): Peter Beardsley, Ronnie Rosenthal, Gary Gillespie, Jan Molby, Ronnie Whelan, Ian Rush, Gary Ablett, John Barnes, Bruce Grobbelaar. Gehurkt: Brian Burrows, Barry Venison, Glenn Hysen, Alan Hansen, Steve Nicol, Ray Houghton en Steve Staunton.

Met Barnes (22 goals), Rush (18), schaduwspits Peater Beardsley (10) en supersub Ronny Rosenthal (7) zat de selectie dan ook vol met doelpuntenmakers. En achterin bouwde de 38-jarige Dalglish, die zichzelf dat seizoen één invalbeurt van negentien minuten gunde, nog altijd op doelman Bruce Grobbelaar (31) en de ervaren Alan Hansen (34), spelers die nog aan de zijde stonden van Dalglish toen Liverpool begin jaren tachtig twee keer de Europa Cup I won en jaren achtereen de landstitel veroverde.

Na het afscheid van Dalglish als manager in 1991 was het gedaan met de successen van Liverpool en nam het Manchester United van Sir Alex Ferguson de rol als heersende macht in het Engese voetbal geleidelijk over. Barnes, zelf nog speler van Liverpool tot zijn vertrek naar Newcastle United in 1997, denkt dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is. 'Zoals het voetbal tegenwoordig in elkaar zit, zie ik het niet meer gebeuren dat één team tien jaar lang domineert zoals Liverpool en United deden.'

Asterisk
Thompson ziet dat iets anders. 'In 1990 was het Aston Villa dat Liverpool pushte, nu zie je dat Liverpool en Manchester City de dominante krachten zijn.' Hij verwacht dat Liverpool volgend jaar weer voor de titel kan gaan, los van het feit of de ploeg van Jürgen Klopp dit seizoen de jacht op de zeker lijkende titel mag voltooien. 'Veel mensen zien de Liverpool-fans graag op hun bek gaan. Liverpool zal de titel niet kunnen vieren zoals we zouden wilen. Maar Liverpool zal nog steeds Premier League-winnaar zijn.'

De vraag is wel hoe die titel tot stand komt. Barnes ziet het niet zo snel gebeuren dat er weer wordt gevoetbald en ook Thompson heeft zijn twijfels. 'Er zal waarschijnlijk een asterisk achter de titel van Liverpool komen te staan, want dit is een tragische tijd waarin we leven, met al die doden. Het zal niet hetzelfde voelen, maar Liverpool-fans kunnen toch zeggen dat we de eerste Premier League-titel hebben gewonnen. Het is ongekend dat het dertig jaar heeft geduurd. To get this monkey off our back, will be a big thing.'

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Beste Liverpool sinds 2000: supertrio van nu of toch legendes Suárez en Torres?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Liverpool
Meer over Liverpool
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.