Waarom Qatar zeker geen abc'tje hoeft te zijn voor Oranje

Reacties

Natuurlijk is Qatar een droomlot voor Oranje uit Pot 1. Waarom het Nederlands elftal de kwaliteiten van het oliestaatje echter zeker niet moet onderschatten.

Waarom Qatar zeker geen abc'tje hoeft te zijn voor Oranje
© Pro Shots

Aziatisch kampioen

Nederland treft twee regerende continentale kampioenen in de groepsfase: Senegal én Qatar. De Aziatische titel is inmiddels wel wat stoffig: op 1 februari 2019 rekende de WK-organisator in de finale van het toernooi om de Azië Cup af met Japan: 1-3. In de halve eindstrijd had Qatar met liefst 4-0 gewonnen van de Verenigde Arabische Emiraten en in de kwartfinale werd Zuid-Korea met 0-1 geklopt. Later in 2019 nam Qatar als gastland deel aan het toernooi om de Copa América. De Aziatisch kampioen maakte het Argentinië, Paraguay en Colombia lastig, maar veroverde alleen tegen Paraguay een punt: 2-2.

Almoez Ali

De speler die in 2019 de score opende in de finale van de strijd om de Azië Cup luistert naar de naam Almoez Ali en geldt als het uithangbord van de nationale ploeg. De 25-jarige aanvaller werd geboren in Soedan en verhuisde als kind naar Qatar. Op dat bewuste toernooi om de Azië Cup trof hij liefst negen keer doel. In 2021 schreef Ali historie: door ook te scoren op het toernooi om de Gold Cup werd hij de eerste speler die op drie verschillende continentale toernooien doel had getroffen. Eerder kreeg de speler van Al-Duhail uit Qatar dat dus voor elkaar op de strijd om de Azië Cup en op het toernooi om de Copa América.

Extreme opmars

Toen Qatar op 2 december 2010 het WK kreeg toegewezen, bezette het oliestaatje de 113de plaats op de FIFA-ranking. Inmiddels is het land opgerukt naar plek 51. Als je de lijst met uitslagen erbij pakt, dan zie je dat Qatar vaak heel aardig voor de dag komt tegen landen die net zo hoog of iets lager worden ingeschaald, maar vaak wel verliest tegen gerenommeerde teams. Zo ging een duel met Portugal eind 2021 met 3-0 verloren en bleken Ierland en Servië zelfs met 4-0 te sterk. Vorige week won de ploeg van bondscoach Felix Sánchez met 2-1 van Bulgarije en werd doelpuntloos gelijkgespeeld tegen Slovenië.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Thuisvoordeel

We kunnen er niet omheen: gastheren stijgen bijna altijd boven zichzelf uit op WK's. Dat gebeurde vier jaar geleden nog met Rusland, dat sensationeel tot de laatste acht reikte. In 2002 haalde het Zuid-Korea van Guus Hiddink zelfs de halve finale. Slechts één organisator strandde in de eerste ronde: Zuid-Afrika in 2010, maar niet voordat nog werd gestunt tegen Frankrijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Qatar
Meer over Qatar
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.