Qatar kan Azië Cup prolongeren na thrillerzege op Jahanbakhsh' Iran

De finale van de Azië Cup gaat tussen Jordanië en Qatar. Het gastland won in een spektakelrijke halve finale met 3-2 van Iran, waar Alireza Jahanbakhsh nog een doelpunt voor zijn rekening nam. In de slotfase trok Qatar aan het langste eind.

Iran
Iran
2 - 3
Qatar
Qatar

Het Al Thumama Stadium in Doha werd na drie minuten al grotendeels het zwijgen opgelegd. Sardar Azmoun, speler van AS Roma, opende de score met een hoogstandje. Een verre inworp van Alireza Jahanbakhsh werd doorgekopt en belandde bij Azmoun, die met een omhaal scoorde. Mehdi Taremi kreeg een grote kans op 2-0, ook op aangeven van Jahanbakhsh, de spits schoot net naast.

De rekening volgde snel. Jassem Gaber schoot vanaf randje zestien, zijn poging werd flink van richting veranderd en rolde in het doel. De Qatari kregen al een beste kans op 2-1 voordat het op slag van rust raak was. Met een schitterende treffer van Akram Afif, zijn vijfde goal van het toernooi, zette hij het gastland en de titelverdediger op voorsprong.

Iran is een land met een rijke theecultuur, en allicht hebben ze in de rust inspiratie gehaald uit hun favoriete drank. Meteen in de tweede helft kregen ze een strafschop vanwege hands, Jahanbakhsh benutte het buitenkansje dwars door het midden. Het tekende een tweede helft waarin Iran de bovenhand had in Doha, maar Qatar sloeg toe. Almoez Ali kreeg een slecht schot van een ploeggenoot zo in zijn voeten en kon doelman Alireza Beiranvand makkelijk verschalken: 3-2.

Daar had Iran niet van terug. De ploeg kreeg nog wel dertien minuten blessuretijd, maar moest al snel met tien man verder. Jahanbakhsh schoot nog op de paal in de veertiende minuut toegevoegde tijd, er zouden er zestien volgen. In het Lusail Stadium nemen de Qatari het zaterdag dus op tegen Jordanië, dat dinsdagavond voor een grote stunt zorgde met het elimineren van Zuid-Korea.