Waarom de voetbaltrots in België helemaal terug is

Reacties

De voetbaltrots is helemaal terug in België. De Belgische clubs verloren nog geen enkel duel in dit nieuwe Europese seizoen en dat blijft ook in de kranten niet onopgemerkt. Toch is het lang niet alleen maar zonneschijn voor onze zuiderburen.

Waarom de voetbaltrots in België helemaal terug is

Het Laatste Nieuws spreekt van een 'ongeziene statistiek'. Vol trots meldt het dat België nog ongeslagen is in de groepsfase van de Europese toernooien. 'Samen met Hongarije als enige (!) van de in totaal 35 deelnemende landen. Met dank aan Club Brugge, Union, AA Gent en Anderlecht. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.' Het Nieuwsblad noemt het een prestatie 'om trots op te zijn en waar we echt even van mogen genieten'.

Zes uit twee
De complimenten zijn er vooral voor Club Brugge en Union Sint-Gilles. Beide ploegen hebben zes punten uit de eerste twee wedstrijden gehaald. Waar Brugge bovenaan staat in Groep B van de Champions League, bezet Union de tweede plaats in de Europa League-poule (achter het eveneens schadevrije Sporting Braga).

'Beter kon Union de campagne van de Europa League niet beginnen', zegt De Standaard over de 3-2 zege van Union tegen Malmö FF van donderdagavond. 'Union toonde veel veerkracht en weigerde zich neer te leggen bij een nederlaag.' De huidige nummer zeven van de Jupiler Pro League boog een 1-2 achterstand om in een overwinning.

Prestaties
Club Brugge doet het al helemaal goed, vooral de 0-4 zege op Porto viel op. 'Mooier worden Europese avonden niet. En al zeker niet in de Champions League. België boven in groep B. Applaus op de banken', toonde De Morgen zich enthousiast.

Niet alleen de prestaties van Union en Brugge springen in het oog, ook Gent en Anderlecht hebben nog geen nederlaag geleden. Gent staat eerste in Groep F van de Conference League met vier punten, Anderlecht staat op de tweede positie in Groep B met eveneens vier punten. Het enige smetje op het tot nu vrij vlekkeloze Belgische seizoen in Europa; het Antwerp van Mark van Bommel werd in de laatste voorronde van de Conference League uitgeschakeld door Istanbul Basaksehir.

Nederland
De reeks is nog knapper als je die vergelijkt met voorgaande seizoenen. Vorig voetbaljaar werd Anderlecht kansloos uitgeschakeld in de voorrondes van de Conference League, terwijl Genk en Antwerp laatste eindigden in hun Europa League-poule. Club Brugge eindigde in de Champions League-poule ook als laatste, onder meer door een 0-5 nederlaag tegen Leipzig. KAA Gent overwinterde als enige club wel, maar ging in de achtste finales van de Conference League ten onder tegen PAOK.

België heeft tot nu toe 5,2 Europese punten verzameld tijdens dit seizoen, meer dan Nederland met 4,5 punten. Toch is het niet alleen maar zonneschijn voor onze zuiderburen. Door de moeizame voorgaande voetbaljaren krijgt de kampioen van België volgend seizoen geen ticket voor de groepsfase van de Champions League. Dat was tot aan dit seizoen nog wel het geval. En dat terwijl Nederland met een zesde plek juist goede papieren heeft om vanaf volgend seizoen twee Champions League-tickets te pakken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Toch overheerst op dit moment vooral het enthousiasme bij ons buurland. Het land staat nu negende op de ranglijst, 2,6 punten achter nummer acht Schotland. De Schotten hebben slechts drie ploegen in Europa en met de goede vorm van de Belgen lijkt die plek dus dichterbij dan ooit voor België.

Lees hier meer over de UEFA-coëfficiëntenlijst

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep B UEFA Champions League 2022/2023

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
FC Porto
6
4
0
2
12-7
+5
12
2
Club Brugge
6
3
2
1
7-4
+3
11
3
Bayer Leverkusen
6
1
2
3
4-8
-4
5
4
Atlético Madrid
6
1
2
3
5-9
-4
5
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Club Brugge
Meer over Club Brugge
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.