Waarom de EL-finale misschien wel PSV's belangrijkste duel van het seizoen is

Reacties

Voor Nederland begint het nieuwe Europese seizoen feitelijk woensdagavond al met de Europa League-finale tussen Manchester United en Villarreal. Waarom er voor PSV dit seizoen weinig duels zó belangrijk waren als deze Spaans-Engelse confrontatie.

Waarom de EL-finale misschien wel PSV's belangrijkste duel van het seizoen is
© Pro Shots
Villarreal
Villarreal
ns
1 - 1
Manchester United
Manchester United

Anderhalve week geleden finishten de Eindhovenaren als tweede in de Eredivisie door AZ van zich af te houden. Formeel moet PSV de tweede voorronde van het miljardenbal in, maar er wordt flink geschoven als Manchester United afrekent met Villarreal. Aan de Europa League-winst is namelijk een Champions League-ticket verbonden, een 'prijs' die The Red Devils via de competitie al hebben veroverd.

Indien de club van Donny van de Beek de Europa League wint, lost de UEFA deze 'doublure' op door de nummer drie van Frankrijk (AS Monaco) door te schuiven naar de groepsfase. In dit scenario mag zowel de vicekampioen van Nederland als die van Turkije (Galatasaray), de landen die na het seizoen 2019/20 respectievelijk tiende en elfde stonden op de UEFA-coëfficiëntenlijst, instromen in de derde in plaats van de tweede voorronde.

Dat brengt niet alleen de miljoenen van de Champions League een stuk dichterbij, het scheelt ook een mogelijk zeer hobbelig traject dat in het ergste geval kan leiden tot helemaal geen Europees voetbal in september. Clubs die in de derde voorronde van het League Path worden geëlimineerd, krijgen als troostprijs een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Oftewel: een garantie op Europees voetbal tot de winterstop.

Teams die hun Waterloo vinden in de tweede Champions League-voorronde moeten daarentegen razendsnel aan de bak in de derde kwalificatieronde in de Europa League. Valt in die fase óók het doek, dan wacht zelfs degradatie naar de play-offs in de Conference League.

Moet PSV deelnemen aan de tweede voorronde, dan komen de Eindhovenaren op 21 of 22 juli al in actie, anderhalve week na de EK-finale. De eerste duels in de derde kwalificatieronde worden pas op 3 en 4 augustus afgewerkt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.