Waarom de Argentijnse Napoleon zomaar trainer van Barcelona kan worden

Reacties

Marcelo Gallardo maakt zich op voor alweer zijn derde finale van de Copa Libertadores, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. De coach van River Plate won allebei de voorgaande finales en kan daarmee de derde coach worden die de Copa minstens drie keer won. Een prestatie die ook in Europa niet onopgemerkt is gebleven. 

Waarom de Argentijnse Napoleon zomaar trainer van Barcelona kan worden
© Pro Shots
Flamengo
Flamengo
2 - 1
River Plate
River Plate

Vooralsnog zit Ernesto Valverde gewoon nog op zijn plek als coach van Barcelona. Maar wat als Barcelona nog eens verliest? In Spaanse media gaan al maandenlang geruchten dat er weinig voor nodig is om een einde te maken aan het tijdperk Valverde bij Barça. En wie wordt dan zijn opvolger? Waar de naam Ronald Koeman met regelmaat valt, daar valt die van Marcelo Gallardo minstens zo vaak. De 43-jarige Argentijn bracht River Plate terug naar de Zuid-Amerikaanse top nadat de Argentijnse recordkampioen héél diep was gezonken.

Nog geen tien jaar geleden beleefde River Plate het zwartste hoofdstuk uit de meer dan honderdjarige geschiedenis van de club. In 2011 degradeerde de club uit Buenos Aires, tot dan toe de 35-voudig Argentijns kampioen, voor het eerst in de historie naar het tweede niveau van Argentinië. Na één seizoen keerde River Plate meteen weer terug, waarna onder Ramón Diaz in 2014 de 36ste landstitel werd veroverd. Hoewel River Plate daarmee weer terug aan de Argentijnse top was, was het vervolgens aan Gallardo de taak om de club ook op het continent nieuwe successen te brengen. De 1 meter 65 lange oud-middenvelder nam het stokje over van Diaz en moest de herrijzenis van de club voortzetten.

© Pro Shots

Nieuwe hoofdstukken
Nu, vijf jaar later, mag geconcludeerd worden dat Gallardo na die zwarte pagina uit 2011 fabelachtige nieuwe hoofdstukken heeft geschreven in het River Plate-boek. In 2014 veroverde River Plate de Copa Sudamericana (Zuid-Amerikaanse Europa League) waarna een jaar later, in 2015, meteen het grootste succes van Gallardo's trainersloopbaan volgde. Voor het eerst in negentien jaar, reikten ​Los Millonarios tot de finale van het grootste Zuid-Amerikaanse clubtoernooi: de Copa Libertadores. ​​​​​​Het Mexicaanse Tigres werd over twee wedstrijden verslagen en Estadio Monumental onplofte. River Plate was na 1986 en 1996 voor de derde keer de allerbeste van Zuid-Amerika.

Het bleek pas het begin van het succes van Gallardo als River Plate-coach, van wie zijn grootste kunststuk nog moest volgen. Terwijl de Argentijnse titel wel steeds uitbleef, werden op continentaal niveau de prijzen aaneen geregen door River. In 2015 én 2016 werd de Recopa Sudamericana (Zuid-Amerikaanse Super Cup) gewonnen, waarna in 2018 pas echt geschiedenis met hoofdletter G werd geschreven. In de veelbesproken finale van de Copa Libertadores tegen Boca Juniors, die zelfs verplaatst moest worden naar Madrid, werd de eeuwige aartsvijand verslagen. River Plate was voor de tweede keer in vier jaar tijd de allerbeste van Zuid-Amerika en, misschien nog wel belangrijker, dat ging ten koste van Boca Juniors. Een dermate heuglijk feit dat fans van de club aanzette om nabij Estadio Monumental te beginnen aan een standbeeld voor Napoleon, zoals Gallardo liefkozend genoemd wordt.

© Pro Shots

Keerzijde
Een keerzijde is er ook aan het grote succes van Gallardo. Tenminste, voor de fans die hun coach niet kwijt willen. Lionel Messi verkoos Gallardo tot de beste coach bij The Best FIFA Football Awards terwijl Pep Guardiola niets snapte van het feit dat Gallardo niet tot de laatste drie genomineerden behoorde op het voetbalgala (Jürgen Klopp, Guardiola en Mauricio Pochettino waren genomineerd). 'Wat hij bij River Plate heeft gedaan is ongelooflijk. Alsof er niets anders in de wereld gebeurt buiten Europa.' Kortom: ook buiten Zuid-Amerika is de Argentijnse Napoleon ontdekt. Rivaldo gooide deze week ook nog eens een balletje op: 'Gallardo is helemaal klaar om coach van Barcelona te worden. Zijn werk is fantastisch en hij is klaar om de uitdaging in Europa aan te gaan.'

Als we de Spaanse geruchten moeten geloven, zou Gallardo zaterdag dus zomaar voor een van zijn laatste kunststukjes als River Plate-coach kunnen zorgen alvorens hij een fatale misstap van Barcelona kan gaan afwachten. Pakt hij voor de derde keer in vijf jaar tijd de grootste prijs van Zuid-Amerika? Dan moet zaterdag in Lima (Peru) het Braziliaanse Flamengo verslagen worden. Eén wedstrijd bepaalt of Gallardo zich in een heel select gezelschap mag voegen: Carlos Bianchi won de Copa Libertadores vier keer als coach, Osvaldo Zubeldía drie keer. Ondertussen werken ze in Buenos Aires gestaag verder aan het bronzen beeld voor de kleine generaal. Vraag is alleen of dat na zaterdag geen gouden beeld moet worden.

© Pro Shots
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.