Waarom de aanvoerder van Real Sociedad al 15 jaar uitkijkt naar deze zondag

Reacties

Titelhouder Real Madrid opent La Liga zondagavond met een lastige uitwedstrijd tegen Real Sociedad. In San Sebastián kan zomeraanwinst David Silva zijn debuut maken voor de thuisploeg. De supporters van Sociedad kijken er reikhalzend naar uit, maar de aanvoerder nog ietsje meer.

Waarom de aanvoerder van Real Sociedad al 15 jaar uitkijkt naar deze zondag
© Pro Shots
Real Sociedad
Real Sociedad
0 - 0
Real Madrid
Real Madrid

Mikel Oyarzabal was zeven jaar oud toen hij als een blok viel voor de voetballer David Silva. De technicus werd op achttienjarige leeftijd door Valencia een seizoen verhuurd aan Eibar, de geboorteplaats van Oyarzabal. De jonge Bask zat iedere thuiswedstrijd op de tribunes van Ipurua om zijn grote voorbeeld aan het werk te zien. Silva maakte indruk in de Segunda División met zijn fluwelen techniek en frivole spel. Het zou nog jaren duren voor hij zou doorbreken bij Valencia en later bij Manchester City en het Spaanse elftal zou uitgroeien tot een legende, maar het hart van de kleine Oyarzabal had Silva gestolen.

In Eibar zal Silva altijd herinnerd worden aan een zeldzame daad van sportiviteit. In het voorjaar van 2005 was Eibar op weg om voor het eerst in de 65-jarige clubhistorie te promoveren naar de Primera División. In de extra tijd van een cruciale wedstrijd in de slotfase van het seizoen ging Silva bij een 1-1 stand alleen op de doelman af. In plaats van de winnende treffer te maken en geschiedenis te schrijven, schoot Silva de bal echter over de zijlijn. Hij had gezien dat een tegenstander met pijn op de grond lag en behandeld moest worden.

Zijn gebaar werd met enige verbazing, maar toch vooral applaus ontvangen in Spanje. 'Ze moeten een momument voor David maken', reageerde Eibar-coach José Luis Mendilibar. De hoofdpersoon zelf vond het niets bijzonders: 'Ik heb gewoon het juiste gedaan. Ik hoop dat het publiek begrijpt dat ik niet kan scoren als er een tegenstander op de grond ligt.' Op de tribune wist Oyarzabal het zeker: dit is mijn held.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die kleine Oyarzabal groeide sinds 2005 op tot een grote speler. Hij brak op jonge leeftijd door bij Real Sociedad en werd door velen beschouwd als één van de grootste talenten ter wereld. Hij had dan ook meerdere keren de mogelijkheid om een toptransfer naar het buitenland te maken, de naam van Manchester City komt telkens terug, maar Oyarzabal (23) ziet het voorlopig niet zitten om Baskenland te verlaten.

Het gevoelsmens voelt zich goed bij Sociedad, waar hij als aanvoerder en topscorer een belangrijke speler is. Bovendien moest hij in Spanje blijven om zijn studie Bedrijfskunde af te ronden en aangezien zijn ouders zijn zaken regelen, is er ook geen spelermakelaar die hem pusht om te vertrekken. Ook niet nu hij een vaste waarde is bij het Spaanse nationale elftal.

Deze zomer had hij een extra reden om bij Sociedad te blijven, want de club nam Silva over van Manchester City. De inmiddels 34-jarige routinier was nog niet fit genoeg voor de openingswedstrijd tegen Real Valladolid, maar wordt klaargestoomd voor de clash met Real Madrid. Dan zal vermoedelijk ook de droom van Oyarzabal uitkomen: samen met zijn grote idool op het veld staan.

Tweede speelronde La Liga


Za 19 sep. 2020

Zo 20 sep. 2020

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Sociedad
Meer over Real Sociedad
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.