Waarom Ajax moet juichen voor Real Madrid in de CL-finale (of juist niet)

Reacties

Nu het seizoen op een einde loopt, kan de blik ook al op het volgende seizoen gericht worden. Dat begint natuurlijk met de Europese strijd om tickets voor de groepsfases. Voor landskampioen Ajax is dat allemaal niet nodig: de Amsterdammers zijn verzekerd van een ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Bij winst van Real Madrid in de Champions League-finale zit Ajax zelfs in Pot 1 tijdens de loting.

Waarom Ajax moet juichen voor Real Madrid in de CL-finale (of juist niet)
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
0 - 1
Real Madrid
Real Madrid

In de eerste pot van het elitetoernooi vinden we naast de landskampioenen van de Europese topcompetities de Europa League-winnaar (Eintracht Frankfurt) en de Champions League-winnaar terug. Real Madrid en Liverpool strijden om glorie in Parijs, maar Real Madrid heeft in eigen land natuurlijk ook al de landstitel gepakt. Daardoor is De Koninklijke al verzekerd van een plek in Pot 1.

Voor Liverpool geldt dit niet. De club slaagde niet in zijn missie om op de slotdag van de Premier League concurrent Manchester City van de titel te houden en dus zit de finalist in de wachtrij voor de potindeling. Bij winst op Real Madrid komt Liverpool in Pot 1 terecht, bij verlies gaat Liverpool naar Pot 2 en Ajax naar Pot 1.

Of dat reden voor juichen is? Dat valt nog te bezien. Als team in Pot 1 tref je weliswaar geen potgenoten als Manchester City, Real Madrid, Bayern München en Paris Saint-Germain in de groepsfase, maar je speelt mogelijk wel tegen clubs als Chelsea, Barcelona, Juventus, Atlético Madrid, Sevilla, RB Leipzig, Tottenham Hotspur en in de geschetste situatie ook Liverpool. Onderaan vind je de potindeling voor zover die al bekend is.

Voorrondes
De luxe van praten over potindelingen heeft PSV nog niet. Als nummer twee van dit seizoen moeten de Eindhovenaren twee voorrondes overleven om de groepsfase van de Champions League te bereiken, bij uitschakeling blijft er wel een plek in de groepsfase van de Europa League over.

Ook voor PSV tekent zich de route al een beetje af. Sturm Graz, Union Sint-Gilloise en AS Monaco behoren sowieso tot de potentiële tegenstanders in de derde voorronde van de Champions League, daar komt nog een vierde opponent bij. FC Midtjylland speelt straks tegen AEK Larnaca of Fenerbahçe, de winnaar van dat duel komt mogelijk tegen PSV uit in de derde voorronde. Mocht PSV de twee tweeluiken in het voorportaal overleven, komt het sowieso terecht in Pot 4 van de Champions League. De clubcoëfficiënt van de Eindhovenaren is niet hoger dan dat van Olympique Marseille. De Fransen zitten in de wachtkamer, omdat veel teams met een hoger coëfficiënt nog uitkomen in de voorrondes.

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Eintracht Frankfurt Chelsea Borussia Dortmund Club Brugge
Manchester City Barcelona Red Bull Salzburg Celtic
Real Madrid Juventus Shakhtar Donetsk
AC Milan Atlético Madrid Internazionale
Bayern München Sevilla Napoli
Paris Saint-Germain RB Leipzig Sporting Portugal
FC Porto Tottenham Hotspur Bayer Leverkusen
Ajax/Liverpool Ajax/Liverpool Olympique Marseille*

*alleen als Benfica, Rangers FC, Dinamo Kiev, Dinamo Zagreb én Rode Ster Belgrado de voorrondes niet overleven

We horen graag jullie mening over de potindelingen. Moet Ajax hopen op Pot 1, of is Pot 2 gek genoeg toch de betere optie?

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.